Tigerkaka är en sockerkaka där en del av smeten fått chokladsmak. En marmorerad kaka som brukar uppskattas både av barn och vuxna. Här är en lite lättare variant, med mindre smör i smeten.

Ingredienser

  • 50 gram smält smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter. Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål. Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen. Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät. Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite. Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.