En smidig och lättlagad tomatsås. Kan användas till pizza, pasta eller som bas till andra maträtter.

Ingredienser

Recept för ca 8 dl tomatsås
 
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk råsocker
  • 1 msk basilikapesto
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Tillagning

Hacka lök och vitlök fint. Fräs lätt i en kastrull med olivoljan tills löken börjar mjukna och bli genomskinlig (ca 5-6 minuter). Löken får inte brännas eller ta färg. Häll ner resten av ingredienserna, förutom den färska basilikan och basilikapeston. Låt puttra 30-40 minuter.

Ta av från plattan och rör ner den färska basilikan och basilikapeston. Salta och peppra efter smak och låt smakerna dra in ett par minuter. Är såsen lite för syrlig, tillsätt lite mer råsocker tills rätt balans uppnås.

Serveras till exempelvis pasta, eller använd som bas till pizzor.