En härligt god vegetarisk rätt med tortilla som fylls med en härlig bönsallad, toppas med falafel och en yoghurtsås. Tortillan kan såklart även bytas ut mot pitabröd.

Ingredienser

Recept för 4 personer Yoghurtsås
  • 16-20 st falafel
  • 4 st tortillas
  • 400 g vita bönor (kokta och klara)
  • 5 tomater
  • 1 rödlök
  • 30 g persilja
  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk malen spiskummin
  • flingsalt och svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • ⅓ gurka
  • salt

Tillagning

Hacka vitlöken och fräs lätt i en stekpanna med olivolja tills den får lite färg. Rör ner vitlöken tillsammans med oljan i en skål med yoghurten. Skär gurkan till tunna stavar och blanda ner i såsen. Låt gärna stå i kylskåp och låt dra en stund innan servering.

Häll vita bönar i en stor skål (skölj av innan ordentligt om det är bönor på burk). Mosa bönorna lätt med en gaffel. Tärna upp tomaterna, finhacka rödlöken och hacka persiljan. Häll ner i skålen med bönorna. Tillsätt olja, vinäger, spiskummin. Smaka av med flingsalt (krossa mellan fingrarna) och peppar. Blanda allt.

Tillaga falafeln och värm på pitabröden. Fyll tortillan med bönsalladen, falafel och yoghurtsåsen.

Tips

För enkelhetens skull kan man använda färdig falafel och tortilla, men det blir såklart bäst om man tillverkar båda själv.