Crepes är en ganska lätt måltid att göra, och svamp gör sig alltid lika utmärkt i denna rätten. I crepes kan man ha både varma och kalla fyllningar, och det funkar lika bra som efterrätt som varmrätt beroende på vad man väljer att ha i den.

Ingredienser

Recept för 4 personer Fyllning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2-3 dl riven ost
  • 1-2 krm salt
  • ½ kålhuvud
  • ca 1 dl lingonsylt
  • 100-150g skogschampinjoner
  • 3 msk mjöl
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2-3 krm svampsoya
  • mjölk
  • salt och peppar

Tillagning

Hacka kålen i mindre bitar. Lägg den i en stor skål och häll ner lingonsylt. Rör runt ordentligt och ställ i kylskåpet.

Smält ca 100g smör i en kastrull. Hacka svampen i mindre bitar och häll ner i kastrullen när smöret tystnat. Fräs svampen på medelhög värme i ca 5-10 minuter. Häll ner balsamvinäger och soyan och låt det koka in i svampen en stund. Salta och peppra. Pudra över mjölet på svampen medan du rör runt så det blandas ordentligt. Vrid upp värmen på plattan och häll över mjölk under omrörning. Häll på mjölk tills du får en lagom fast konsistens på svampstuvningen. Värm upp snabbt och ställ åt sidan.

Vispa ihop mjöl, ägg , mjölk och salt i en bunke. Värm en stekpanna och smält en klick smör i den. Häll ner ca 1 dl pannkakssmet i stenpannan och stek pannkakan på båda sidor. Lägg upp pannkakan på en skärbräda eller liknande och ta ca 2-3 msk av svampstuvningen och lägg i mitten på pannkakan och rulla ihop den. Gör så med resten tills du har 8 st.

Lägg crêpesen i en ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera i ugn på 175 grader i 8-10 minuter.

Servera direkt från ugnen tillsammans med kålsalladen.