Läckert god lax på en bädd av sparris och örter, som serveras med syrad lök och en hemgjord hollandaise.

Ingredienser

Recept för 6 personer Dillhollandaise
  • 1 kg potatis
  • 900 g laxfilé
  • 1 msk salt
  • 2 tsk olja

Kumminsyrad rödlök

  • 2 msk kumminfrön
  • 3 knippen klyftade rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg, endast gulan
  • 4 msk vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 150 g smält, avsvalnat smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl hackad dill ev mer

Till servering

  • 2 knippen grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 kruka plockad basilika
  • 1 kruka plockad oregano
  • 1 kruka plockad persilja

Tillagning

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Salta axen runt om och lägg i en oljad ugnsform. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter. Baka laxen mitt i ugnen i 15-20 minuter tills innetemperaturen är 52°-55°.

Kumminsyrad rödlök

Torrosta kumminfröna i en stekpanna tills det börjar dofta kummin. Tillsätt lök, vatten, ättika och socker, låt få ett snabbt uppkok och ta pannan från värmen. Rör om så att lökskivorna delar på sig. Häll över i en skål när sockret löst sig och löken är något mjuk men fortfarande krispig i mitten. Ställ in i kylskåp tills servering.

Dillhollandaise

Blanda äggulor, vatten, vinäger och lök i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från det sjudande vattnet. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Såsen ska vara tjock och blank. Smaka av med salt och peppar och vänd ner dillen.

Servering

Ansa sparrisen och stek cirka 2 minuter i olja i en het stekpanna. Salta och peppra. Blanda ihop örterna i en bunke. Fördela sparrisen i mitten på tallrikarna och toppa med örtblandningen och lägg laxfilén ovanpå. Toppa med den kumminsyrade rödlöken och ringla över ljummen dillhollandaise.

Tips

Den syrade löken passar också bra till ljust kött, t ex fläskkotlett eller fläskfilé men också kyckling.