Låg värme och lång tid är nyckeln till denna delikata måltid. Sidfläsket smälter i munnen och den rökta smaken ger den extra kryddan. Serveras med potatismos, stekt svamp och lingonsås.

Ingredienser

Recept för 4 personer Lingonsås
  • 600 g rökt sidfläsk
  • ca 800 g potatis
  • 30 st små skogssvampar
  • ca 80 g smör
  • ½ dl socker
  • 1-2 dl varm mjölk
  • smör till stekning
  • 1½ dl vatten
  • ½ köttbuljongtärning
  • ½ msk soja
  • ½-1 dl lingonsylt
  • ½ dl grädde
  • majsenaredning
  • salt & peppar

Tillagning

Lägg sidfläsket i en ugnssäker form och ställ i ugnen på 120 grader i ca 4 timmar.

När det återstår ca 30 minuter i ugnen är det lagom att påbörja resten av maten. Koka potatisen tills den är genomkokt, ca 20-22 minuter. Lägg smöret och sockret i en skål, och pressa sedan ner potatisen i skålen. Blanda runt tills smöret och sockret har smält in i potatisen. Rör sedan ner den varma mjölken i moset tills du får önskad konsistens.

Koka upp vattnet till såsen och tillsätt buljongtärningen och sojan. Rör ner lingonsylten och grädden. Smaka och med salt och peppar. Låt sjuda 8-10 minuter på medelhög temperatur. Red såsen med majsenaredning så det tjocknar något.

Tvätta rent svampen i kallt vatten. Fräs svampen i riktigt med smör tills den mjukar och blivit något mörkare i köttet. Strö ev. lite salt över svampen.

Servera köttet tillsammans med potatismoset, lingonsåsen och svampen.

Tips

Gillar man inte socker i potatismos kan man ha lite peppar eller någon annan god smaksättning.