Gulasch är en ungersk kött- och potatisgryta som ofta serveras som en soppa. Här gör vi en mustig och härligt kryddig gryta med köttbitar av högrev.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 500 gram högrev
  • 1 stor gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 1 bakpotatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 msk hel kummin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2½ dl tomatpuré
  • 500 gram passerade tomater
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 tsk honung
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar

Tillagning

Finhacka löken. Tärna paprikorna och potatisen. Skär högreven till lagom stora grytbitar. Lägg ner grytbitarna och löken i en gryta och pressa ner vitlöksklyftorna. Bryn lätt i lite olja ca 2 minuter.

Tillsätt potatisen, paprikan, paprikapulver, kummin, timjan, cayennepeppar och tomatpurén. Salta och peppra efter smak. Stek ihop i 2-3 minuter.

Blanda ner passerade tomater, vattnet, grädden, buljongtärningarna och honungen. Sjud på låg värme i 2-3 timmar.

Smaka av grytan och salta och peppra eller tillsätt eventuellt lite mer honung efter smak.

Servera med nykokt ris och/eller ljust nybakt bröd.

Tips

För att få fram mer smak så kan man med fördel göra grytan dagen innan, och sedan värma på den innan servering.