Vaniljpannacotta, en succé efter en god middag. Toppat med lite lemon curd får du också en härlig syrlig och frisk smak som rundar av middagen perfekt.

Ingredienser

Recept för 4 personer Lemon Curd
  • 4 dl grädde
  • 1,5 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2-3 msk socker
  • 50 smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl socker
  • skal från en citron
  • saft från ½ citron

Tillagning

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter tills dom blir mjuka. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljstång, vaniljfröna  och socker. När grädden kokat upp kramar du ur gelatinbladen och tillsätter dem under omrörning. Sila och häll i serveringsskålar och ställ i kylskåpet 3-4 timmar, eller tills det stelnat.

Riv citronskalet fint och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal, citronsaft och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite. Vispa äggulorna och sockret poröst och blanda med citronkrämen. Vispa lätt på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!

När pannacottan stelnat, lägg ett lager lemon curd på toppen och garnera med en halv citron eller färska bär och servera.

Tips

För en vackrare uppläggning, doppa skålen med pannacottan snabbt i varmt vatten så den släpper runt kanterna. Stjälp upp på serveringsfat och ringla lemon curd över pannacottan och på tallriken. Dekorera med bär och servera.