Vit vinbärssaft är lätt att göra själv på sina nyplockade vinbär. Ger en härligt god ljus vinbärssaft.

Ingredienser

Recept för ca 2 liter  
  • 2 kg vita vinbär
  • 7 dl vatten
  • 500 g strösocker/liter avrunnen saft

Tillagning

Skölj bären och lägg den i kastrull med vattnet. Låt koka i ca 10 minuter, och mosa bären med hjälp av en potatisstöt. Sila genom en silduk och låt rinna av väl. Press inte ut saften genom duken, då kan det bli grumligt.

Mät upp mängden på den avrunna saften och häll tillbaka detta i kastrullen.  Tillsätt sockret och koka upp på nytt. Låt sjuda i drygt 10 minuter och skumma av saften. Häll upp den färdiga saften på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.

Tips

Saften går även fint att frysa ner för längre förvaring. Tänk på att vätskan expanderar något, så lämna lite utrymme i flaskan när du tappar upp det.