Att gott allternativ till den klassiska semlan gjort på wienerbrödsdeg. En utmaning i köket som ger en delikat avkastning.

Ingredienser

Recept för ca 20 st
Fyllning
  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 ägg
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 150 g grovriven mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

Rör ut jästen med mjölken och arbeta sedan in salt, socker och ägg. Tillsätt mjöl till en lagom smidig deg. Kavla ut degen till en avlång platta på lätt mjölat underlag. Hyvla smöret med en osthyvel och täck 2/3 av degen. Vik över den tomma degen, vik sedan ytterligare en gång till en tredubbel deg. Kavla då ut en platta 30 x 40 cm. Skär i rutor cirka 7 x 7 cm. Vik in hörnen under bullen, lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt degen jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och grädda 6-8 minuter.

Skär eller klipp av toppen och fyll semlorna med mandelmassa och vispad grädde. Spritsa eller klicka först i lite av grädden, lägg på en skiva mandelmassa och klicka på mer grädde. Pudra eventuellt över lite florsocker som dekoration.

Tips

Vill du inte göra degen själv kan man även göra wienersemlorna på fryst smördeg.