Tillaga ägg
Ägg är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåp. I och med att skalet är så poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och även bakterier. Bakterierna kan t ex komma från smutsiga köksredskap eller andra livsmedel. Korv, fisk, ost eller andra starkt luktande livsmedel bör förvaras i burkar med lock. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur och bakterier kan lättare få fäste. Men med normal hygien och rätt förvarings- och tillagningsmetoder är det dock inga problem.

Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser de sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Koka ägg

Lägg ägget i en kastrull och fyll kastrullen med vatten så att det precis täcker ägget. Sätt kastrullen på en platta med högsta värme utan lock. När vattnet precis börjar koka så sänk temperaturen några snäpp. Se till att vattnet inte kokar för hårt, då riskerar du att ägget spricker. Låt ägget koka i den angivna tiden nedan.

När ägget är klart så ta kastrullen från plattan och fyll den med kallt vatten, tills vattnet i kastrullen blir svalt. Låt ägget svalna i ca. en minut.

Koktid för Löskokt Mjukkokt Hårdkokt
Medelstora ägg
53-62g
3 min 6 min 10 min
Stora ägg
63-73g
4 min 7 min 11 min

Pocherade/förlorade ägg

Fyll en stor kastrull med vatten. Lägg till en nypa salt och en skvätt vinäger. Värm vattnet så att det sjuder/kokar lätt. Knäck ett ägg på ett fat och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet. Använd en äggklocka för bästa resultat; 3 minuter för en rinnande äggula, 4 minuter för en krämig äggula, 5 minuter för en fast äggula.

För försiktigt över ägget till en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.

Äggröra

Knäck två ägg (1 portion) och häll i en bunke tillsammans med salt och peppar. Lägg till två teskedar mjölk för en lenare munkänsla. Smält matfett i en teflonpanna på medelhög värme. Rör om äggröran så att den inte fastnar i botten under 1-2 minuter. Ta bort pannan från spisplattan när det mesta av äggröran har stelnat och fortsätt röra om under 30 sekunder tills allt ägg har stelnat. Servera omedelbart!

Steka ägg

Smält lite margarin eller smör i en stekpanna. Knäck ett ägg i taget och låt det glida ner i pannan. Stek äggen på svag värme tills vitan nätt och jämnt stelnat. Äggen kan också vändas och stekas på båda sidor. Salta bara på vitan, gulan blir prickig av saltet. Små ägg kan stekas i plättlagg. De blir då runda och jämna.