Har man väldigt mycket äpplen så kan de många gånger vara svårt att hitta användning för alla. Göra must på sina äpplen är ett sätt. Det är ett par steg för att få en härlig must, men det är det definitivt värt. Det krävs inte mycket, bara lite tid.

Ingredienser

Recept för ca 1 liter Tillbehör
  • 2 kg äpplen
  • 1 citron
  • Råsaftcentrifug
  • Saftfilter
  • Kaffefilter
  • Linnehandduk
  • Saftmaja

Tillagning

Plocka bort äpplen som börjar bli dåliga. Äpplen som blivit lite stötta funkar bra, likaså falläpplen. Beroende på vad du har för tillbehör hemma kan man filtrera juicen från äpplena på ett par olika, mer eller mindre kladdiga sätt.

Börja med att pressa citronen och häll ner citronsaften i kärlet som samlar upp äppeljuicen från centrifugen. Använd sedan råsaftcentrifugen för att göra juice av alla äpplen. Sen är det bara att filtrera bort det grumliga från äppeljuicen enligt nedan olika metoder.

Med saftmaja

Att använda en saftmaja tycker jag själv är det absolut smidigaste sättet. En saftmaja består av tre delar, en övre med grova hål och en uppsamlare. De är dessa två som behövs, men den undra delen kan vara bra om det rinner över i mellandelen. Ta en linnehandduk och lägg uppe på den mellersta delen. Tryck sedan ner den övre delen, så handduken blir som ett extra filter mellan de två delarna. Häll ner juicen i den övre delen och vänta på att allt rinner igenom. Tänk på att slammet från juicen också fungerar som ett filter som hjälper till att ta bort det allra minsta partiklarna, så ta inte bort något för att få det att rinna snabbare. Musten tappas sedan lätt av under tiden genom röret som sitter nedtill på saftmajan.

Med kaffefilter (eller flergångsfilter)

De flesta har kaffefilter hemma, och det fungerar i regel att bara använda detta om man inte gör så mycket. Det går åt några filter och tar lite tid. Man kan även använda ett saftfilter för att sila bort det grövsta, och sedan filtrera genom kaffefilter. Då går det år lite mindre kaffefilter. Tänk på ett fuktigt kaffefilter lätt går sönder, så tar bort hållaren för filtret från musten innan du byter. Ett alternativ är ett kaffefilter som är återanvändbart.

Med saftfilter och linnehandduk

Har man en gammal linnehandduk man kan undvara kan det vara en fördel att använda mot kaffefilter då det rymmer mer vätska. Filtrera då bort de grövsta med saftfiltret, byt sedan saftfiltret mot linneduken och ta gummisnoddar för att hålla den på plats. Sila sedan musten ytterligare en eller två gånger genom linnehandduken. Som nämndes ovan, ta inte bort slammet från handduken då detta hjälper till att ta bort de finaste partiklarna.

Förvaring

För bästa hållbarhet rekommenderas att frysa in musten i ex. PET-flaskor och ta fram vid behov. Om musten ska förvaras i matkällare, kallförråd eller jordkällare rekommenderas att man pastöriserar musten först. Det gör man lättast genom att hälla upp musten i varma glasflaskor och ställa dessa i ugnen på 70 grader i ca 30-40 minuter. Kontrollera sedan att lock eller korkar är ordentlig åtskruvade.

Tips

Citronen är inget måste, men ger en fin syrlighet som balanserar sötman från äpplena.

Mängden man får ut kan variera beroende på hur mycket vätska som finns i äpplena och hur pass effektiv centrifugen är. Man kan även pressa avfallet från centrifugens uppsamlingskärl i en handduk för att få ut de sista goda dropparna.