3pasta

Att göra egen pasta kan verka ganska omständigt och man drar sig lätt för att göra det själv. Pastan i affären är både billig och lätt att tillaga. Fast det man vinner i lätthet förlorar man i kvalitet och smak. Det tar lite tid att göra, men är inte speciellt svårt. Efter att man gjort det några gånger går det som en dans.

Förutom nöjet att själv känna sig som en äkta italiensk matmor så är en av fördelarna med hemgjord pasta att du själv kan välja fyllning – basilika och keso, kött, svamp och spenat, kyckling eller skaldjur. Till tortellini och ravioli passar milda och enkla såser bäst (de är ju redan fyllda med något smakfullt). Man kan dessutom smaksätta pastan med vad man själv gillar för smaker. Varför inte prova pasta smaksatt med pesto, chili, kummin eller saffran.

Torkad pasta är vanligen gjord på durumvete som har högre gluten halt och därför ger en fastare (mer ihopklistrad) deg. Det sägs att man ska använda detta mjöl till hemgjord pasta men vanligt vetemjöl har ändå så hög glutenhalt att det går bra. Hälften av varje är en bra kompromiss. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.

Pasta kan du förvara i kylen och använda efter hand. Ägg är den andra viktiga ingrediensen. Man använder mer äggula än äggvita. Proportionerna en äggvita på tre äggulor brukar bli bra. Avviker man från recepten nedan, om man knådar mer deg och så vidare, är det en god idé att väga äggen. Med dubbla mängden mjöl samt justerat med någon matsked vatten blir pastadegen bra ändå. Knåda degen rejält cirka 10 minuter och låt den vila någon timme. Man kan också blanda degen i matberedare. Förvara i kylen. Koktiden är 2-3 minuter och serveras direkt.

Basrecept på hemgjord pasta

  • 3 dl vetemjöl (hälften durumvetemjöl)
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen absolut inte går ihop. Knåda i 10 minuter. Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme. Forma degen till en rektangulär rulle. Skär en cm breda skivor i taget, täck över resten och kör biten igenom en pastamaskin (följ anvisningarna) eller kavla ut avlånga plattor för hand

Servera gärna pastan med en delikat tomatsås eller bolognesesås.