Hur många gånger har man inte suktat efter lite nyttiga grönsaker eller frukter som man vet att man har hemma, bara för att inse att dessa blivit dåliga på kort tid. Det finns lite saker man behöver tänka på när man förvarar sina grönsaker och frukter. Var håller det bäst? Vilka temperaturer? Vad ska inte ligga tillsammans?

Ekologiskt odlade grönsaker och frukter har generellt sett något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen är de inte innehåller några konserveringsämnen, eller besprutas med några kemikalier, vilket är vanligt förekommande. Dessutom skördas ekologiskt frukt när den är relativt mogen, vilket ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något.

Här följer lite exempel på hur du bäst förvarar olika frukter och grönsaker.

Aubergine Lägg den svalt, men aldrig kallare än +8º. Annars får den lätt köldskador i form av bruna fläckar på skalet. Förvara den gärna också i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning.
Avokado Avokado förvaras bäst i rumstemperatur. Det är särskilt viktigt för omogen avokado, för om de förvaras i kylskåp så hindras frukten från att mogna och ger den dessutom mörka fläckar. Avokado producerar mycket ethylen när den mognar precis som tomater och bananer. De kan därför påverka varandra genom en snabbare mogningsprocess om de ligger tillsammans.
Apelsin Förvara i kylskåp. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning.
Bananer Får aldrig förvaras i kylskåp, eftersom detta gör dom svarta. Är bananerna lite omogna, mognar dom snabbt tillsammans – antingen med andra mogna bananer eller med tomater och avokado. När du köper bannaner, välj de som är gröna. Då håller dom längre hemma.
Broccoli Trivs bäst i kylskåp och helst i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning. Gör gärna lufthål i påsen så att det inte blir kondens.
Chili Det absolut lättaste sättet att förvara chili är att torka dom och lagra i en lufttät burk. Man torkar dom snabbast i en ugn på ca 80-90 grader i 10-12 timmar. Det vackraste sättet att torka chili är nog ändå att hänga upp många i ett snöre på en varm plats i hemmet. Chili kan även förvaras i kylskåp i en dryg månad. Lägg den då gärna i en påse för att förhindra uttorkning.
Citusfrukter Tål inte att ligga i en skål framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar. Bästa hållbarheten uppnås i kylskåp eller i ett annat svalt utrymme med en temperatur på högst 10 grader.
Citron Förvara mogna citroner i svalskåp (inte lägre än +11º). Fruktköttet kan annars bli missfärgat och torrt. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning. Låt omogna citroner eftermogna i rumstemperatur.
Clementin Förvara i kylskåp, helst i plastpåse, eftersom de är känsliga för uttorkning.
Färska kryddor Skall som regel hanteras med stor försiktighet. Det finns två huvudgrupper: i kruka eller färska i knippen. Kryddor i kruka är enkla att sköta – de kräver bara mycket vatten. Förvara dem i rumstemperatur och var extra försiktig med att inte utsätta den känsliga basilikan för kyla.Kryddor i knippen bör behandlas försiktigt. Skölj enbart de kryddor du planerar att använda direkt. Om du sköljer hela knippet under rinnande vatten håller den bara i några få dagar. Bevara dina knippen med färska kryddor i en plastpåse i kylskåpet och titta till dem med jämna mellanrum. Persilja, ruccola, körvel och annat kryddgrönt i knippe skall likaså förvaras i en plastpåse i kylskåpet.
Grapefrukt Förvara i svalskåp (inte lägre än +10º) och gärna i plastpåse.
Gurka Förvara gärna gurka i en plastpåse i kylskåpet. De skall inte ligga i varmare temperatur än +10° C. Gurkan är känslig mot etylengas och kan bli mjuk och gulaktig om den förvaras länge tillsammans grönsaker som producerar mycket av denna gas, ex avokado och tomat.
Jordärtskocka Om du har en jordkällare, förvara skockorna där. Annars i kylskåp och i plastpåse. Tvätta dem däremot inte förrän du ska anrätta dem.
Kiwi Lägg kiwin i en plastpåse i kylskåp.
Kål Kål trivs bäst kallt i kylen men klarar faktiskt temperaturer ned mot noll grader. I rumstemperatur håller kål sig i ca 15-20 dagar. Man kan göra kålen fräsch igen genom att man skär bort de yttersta torra bladen och därefter lägger dem i en djup tallrik med kallt vatten.
Lök och vitlök Lök ska förvaras knastertorrt och gärna svalt. Har du tillgång till en sval så passar vitlöken utmärkt där, annars kan du gärna förvara den i en burk på köksbänken. Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök kan dock läggas in i kylskåpet om man inte vill att den ska torka ut. Tänk dock på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära.
Mango För att mangon ska fortsätta mogna och inte tappa smak så är det bäst att förvara den i rumstemperatur. Har du en mango som är omogen så mognar den snabbare om du lindar in den i tidningspapper.
Majskolvar Förvara kolvarna i kylskåp. Om de förvaras i rumstemperatur, får de en något sötaktig smak. Låt gärna täckbladen sitta kvar. Då förlängs hållbarheten.
Melon Hel melon trivs bra i rumstemperatur och mister smak om den förvaras i kylskåp. Har man börjat äta av melonen, måste man däremot förvara den i kylskåpet
Morötter Ta bort blasten och lägg morötterna i en plastpåse i kylskåpet. Skär av blasten, eftersom den tar näring från moroten.
Nektarin Låt omogna nektariner ligga framme i rumstemperatur och lägg de mogna i kylskåp och gärna i plastpåse. Nektariner är känsliga för uttorkning och producerar dessutom etylen. Mogna nektariner har kort hållbarhet.
Paprika Skall förvaras svalt men inte kallt +7 – +12° C. De är också lite känsliga mot uttorkning. Röda och gula paprikor börjar sina liv som gröna och byter sedan färg beroende på sort och mognadsgrad. Röd paprika har därför ungefär hälften så lång hållbarhet som grön. Paprikan är känslig för stötar så hantera den varsamt!
Persika Förvara i kylskåp under kortare perioder. Omogna persikor mognar snabbt i rumstemperatur. Skydda mot uttorkning med plastpåse. Producerar mycket etylen.
Pepparrot Förvara pepparroten i kylskåp. Du kan också frysa in den hel och sedan ta ut den och riva efter behov.
Plommon Låt de omogna mogna i rumstemperatur. Förvara mogna plommon i kylskåp. Bör ätas snabbt, eftersom hållbarheten är kort.
Potatis Ska förvaras torrt och svalt – helst mellan 5-10 grader – och mörkt, gärna på ett kallt cementgolv i garaget eller på terassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen lite grön ”hud” och då producerar potatisen små mängder av giftet solanin som speciellt små barn inte tål. Har väl potatisen blivit grön räcker det inte att skära bort dessa delar, utan hela potatisen måste slängas.
Purjolök Purjolök kan förvaras i torrt i rumstemperatur. Den är dock lite känslig för uttorkning så ät den medan den är färsk. Purjolöken är emellertid tålig och klarar kalla temperaturer helt ned till – 1° C. Optimal temperatur är dock mellan +2 till +4 grader. Har du skurit upp purjolöken så förvara den övertäckt i kylen.
Pumpa Pumpor kan hålla länge, i säkert 1-2 månader om man fövar den rätt. Förvara dem torrt och inte för varmt. Har du skurit upp din pumpa är det bra om du förvarar den kallt, i ca 10 grader, gärna längst ned i kylen.
Päron Förvara i kylskåp i plastpåse. Är känsliga för uttorkning och producerar mycket etylen.
Rotfrukter Generellt skall rotfrukter som morötter och rotselleri förvaras svalt och i en plastpåse för att förhindra uttorkning, helst långt ned i kylskåpet. Palsternackor bör dock inte packas tätt i en plastpåse då det lätt kan uppstå röta. Det gäller för rotfrukter som för andra frukter att de smakar bäst om man äter dem direkt när man får dem.
Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten går bra att blanda i sallader.
Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten är god att t.ex. hacka och blanda i pyttipanna.
Sallat och bladgrönt Försvaras bäst i en plastpåse i kylskåpet. Det bästa är att göra iordning sallatsbladen , låta dem ligga i vatten en stund, droppa av – använd ev. en salladsslunga- och därefter förvara i plastpåse i kylskåpet. Alternativt kan man skölja det hela sallatshuvudet , låta det suga in lite fukt, droppa av och in i en påse i kylskåpet.Fräscha upp sallat som slokar genom att lägga den i kallt vatten en stund. Gräslök och rädisor kan fräschas upp på samma sätt. Skala rotfrukter som blivit lite mjuka och lägg dem i kallt vatten.
Squash Förvara gärna squash i en plastpåse i kylskåpet. Den skall förvaras svalt, i ca +10° C. Squashen är, precis som gurkan, känslig mot etylengas och kan också bli mjuk och gulaktig om den får ligga länge tillsammans grönsaker som producerar mycket av gasen, som t ex avokado och tomat.
Svamp Så här hanterar du svampen bäst; borsta svampen ren från jord men undvik att skölja den så bevarar den sin fina smak. Svampens fot ska vara ”fast” som ett tecken på att svampen är frisk. Lägg svampen vågrätt när den förvaras så håller den sig bäst. Gärna i en papperspåse i kylen. Förvara inte svamp i rumstemperatur, då håller den sig inte mer än en halv dag.Svamp är fulla med proteiner och innehåller B- och Kvitaminer. Citronsaft är perfekt att avbalansera svampens tunga smak med. Ibland bildas det ”vitt ludd” på svampens fot. Det beror på att när roten sitter kvar så är svampen fortfarande levande. Detta har ingen betydelse för kvaliteten på svampen eller smaken. Luddet går lätt att borsta bort med en kniv eller borste.
Tomater Förvaras i en skål på köksbordet och gärna tillsammans med bananer, då de stimulerar mognaden av varandra. Tomater som förvaras i kylskåp, mister smak och mognaden stoppas.
Äpplen Har bäst hållbarhet i kylskåp. Skulle det saknas plats i kylskåpet kan man förvara dem i garaget eller på terassen, övertäckta, i en plastlåda eller liknande. Tänk på att äpplen utsöndrar etylen som kan påverka mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker. Lägg dem därför för sig själva.