Egengjorda pommes frites – det kan inte bli godare än så! Passar utmärkt till grillade kötträtter eller kyckling. Var aktsam när du friterar, det är hett och kan ta eld. Ha en handduk eller brandfilt redo om olyckan skulle vara framme. Häll under några omständigheter aldrig vatten på het olja!

Ingredienser

Recept för ca 4 personer
  • 10 stora fasta ekologiska potatisar
  • 1-2 liter frityrolja
  • salt eller flingsalt

Tillagning

Skala och skär potatisarna i 1,5 – 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk. Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.

Första fritering eller kokning: Värm olja i en stor kastrull eller i frityrmaskin och koka potatisstavarna i 100 – 120 grader i 8-10 minuter, eller koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter. Potatisstavarna ska koka mjuka. Ta upp potatisen med hålslev och skaka av oljan eller om du koka i vatten häll av i durkslag. Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen några timmar. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg. Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av. Salta innan serveringen och servera direkt.

Varning!

Tänk på att olja i värsta fall kan ta eld om det blir för varmt. Ha därför alltid en handuk eller en brandfilt nära till hands om olyckan skulle vara framme. Skulle oljan ta fyr i kastrullen, lägg ett lock över direkt för att kväva elden. Undvik att ha barn i närheten då olja kan ge svåra brännskador om dom skulle få det på sig. Häll under några omständigheter aldrig vatten på het olja! Men sunt förnuft kommer man långt.