Perfekt basrecept för kalljäst bröd. Experimentera gärna genom att byta ut ⅓ av mjölet mot någon annan sort eller byt ut en del av vätskan mot exempelvis filmjölk, mjölk eller Crème Fraîche. För mer smaker kan man även blanda i kryddor, frön eller torkade frukter i degen.

Ingredienser

Recept för 1 bröd
 
  • 600 g vetemjöl
  • 3 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 500 g vatten
  • 3 msk olivolja

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör runt tills jästen lösts upp i vattnet. Använder du torrjäst blandar du ner jästen i mjölet istället. Blanda ner mjölet tillsammans med olja och salt i vätskan. Vill du ha andra smaksättningar tillsätter du även det här. Degen ska bli ganska lös och kladdig. Sikta över lite mjöl och lägg på ett lock eller täck med plastfolie och ställ svalt över natten (ca 10-12h), ex. i kylskåpet.

Dag 2

Sätt ugnen på max temperatur (230-250 ℃). Olja in botten på en gjutjärnsgryta lätt och ställ i nedre delen av ugnen så denna också värms upp under tiden. Ta ut degen och låt den tempereras i rumsvärme under tiden ugnen blir varm. När ugnen uppnått temperaturen, ta ut den heta grytan ur ugnen och stjälp ner degen i grytan. Toppa ev. degen med flingsalt eller frön. Sätt på locket och ställ tillbaka i ugnen. Grädda i ca 30 minuter, ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-20 minuter tills brödet fått en vacker färg.