Delikata och lätta små bröd att baka och servera till måltiden.

Ingredienser

Recept för ca 30-35 bullar
 
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 0.5 st ägg
  • vallmo- eller kumminfrön

Tillagning

Smält smöret in en kastrull. Ta av den från plattan och häll ner mjölken.

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt, socker och mjölkblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet (spara ca 1 – 1,5 dl) och arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Täck över och ställ åt sidan ca 40-45 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och arbeta ihop degen tillsammans med det sparade mjölet. Dela degen i lika stora delar. Forma brödet till bullar, rosenbröd, tekakor, gifflar eller liknande. Lägg bröden på på en plåt och täck med duk och jäs till dubbel storlek.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över ex. vallmofrö eller kumminfrön. För lite extra sälta, strö även över lite flingsalt. Grädda bröden ca 10 minuter i ugnen. När bröden är klara, ställ dom gärna på ett galler och låt svalna.

Tips

Receptet är för mindre bullar, men det går utmärkt att göra större matbröd av degen också. För frukostbullar dela upp degen och rulla till bullar á ca 70-80 gram styck. För ett helt matbröd, forma hela degen till ett bröd och grädda. Brödet är klart när innertemperaturen är 97 grader.