Potatismos är ett gott tillbehör till många rätter. En rätt tillagad mos kan få smaklökarna att dansa, medan en illa tillagad limmar ihop gommen när man äter. Med detta receptet kommer du bli en uppskattad kock.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer
  • ca 1 kg ekologisk potatis
  • 50-100 gram riktigt smör
  • ca 1-2 tsk socker
  • ca ½ dl mjölk
  • en nypa salt

Tillagning

Värm upp en kastrull med vatten till mellan 60-65 grader. Skala potatisen och lägg dom i vattnet och låt dra i ca 30 minuter. Använd gärna en termometer för att hålla temperaturen, läge 1-2 på spisen brukar vara lagom.

Koka upp vattnet och koka potatisen som vanligt i ca 20 minuter. Känn gärna med en potatisnål så den är färdigkokt i mitten, den får inte bli överkokt. Spola kallt vatten i kastrullen tills vattnet i den blivit svalt och häll sen ut vattnet.

Värm mjölken. Lägg ner smöret och sockret i en skål med en nypa salt. Använd en potatispress och pressa den nykokta potatisen ner i skålen med smöret. Rör försiktigt runt tills allt löst sig i potatisen. Häll sakta ner mjölken i moset och rör försiktigt tills du får rätt konsistens på potatismoset.

Servera.

Tips

En personlig favorit som smaksättning är lite socker i potatismoset. Du kan självklart byta ut detta mot din favoritsmaksättning.