Vad är bättre än att servera nybakt bröd till frukosten? Detta är ett enkelt vitt bröd med torkade frukter för den extra smaken.

Ingredienser

Recept för 2 bröd
  • 25 gram smör
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 25 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1,3 liter vetemjöl
  • ½ dl olivolja
  • 150 gram blandade torkade frukter, ex aprikoser, dadlar, plommon och/eller fikon.
  • Mjöl till utbaket
  • Rågmjöl till garnering

Tillagning

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten/mjölk. Värm spadet till ca 37 grader (fingervarmt). Det får inte bli varmare, jäst dör om det blir över 45 grader. Smula ner jästen i spadet och rör runt tills jästen lösts upp. Blanda ner olivoljan.

Häll ner torrvarorna i en degbunke. Använd helst degblandare för bästa resultat, knådar du för hand tar det minst den dubbla tiden för att få ett smidigt bröd. Häll ner spadet i degbunken och knåda med degblandaren i ca 5-6 minuter. Strö lite mjöl över degen och lägg en handduk över bunken. Låt jäsa till dubbel storlek minst 1 timme.

Kör igång degblandaren och knåda degen igen i någon minut. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen ordentligt med handflatorna och arbeta in lite extra mjöl tills den blir blank och smidig. Den ska då inte fastna på händer och arbetsbänk.

Dela degen i två lika stora delar. Forma degen till två bröd i önskad form, exempelvis runda eller avlånga bröd, och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa igen under en handduk i minst 1 timma till knappt dubbel storlek.

Sätt ugnen på 240 grader. Ugnen ska vara helt uppvärmd innan du ställer in brödet. Spreja lite vatten på bröden och strö över lite rågmjöl, det ger en vacker yta. Ta en hobbykniv och göra några vackra snitt över brödet. Det gör att bröder ”spricker” kontrollerat och ger en vacker yta när de gräddas. Tryck inte, då riskerar brödet att säcka ihop!

Lättast att kontrollera att brödet är klart är att använda en stektermometer. Stick då försiktigt in den i brödet, så den når mitten på brödet. När brödet kommer upp i ca 96 grader är det klart. Har man inte en stektermometer får man prova med en sticka i brödet. Är den torr är brödet klart.

Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter.

Ta ut brödet när det är klart och lått det vila en stund. Stjälp upp brödet försiktigt ur formen och lägg på ett galler för att svalna. Täck över med en handduk.

Tips

Hembakt bröd har av förklarliga anledningar kortare hållbarhet än det man köper i butik. Frys därför ner bröd som inte ska användas direkt. Dela det gärna på mitten för att lättare kunna ta upp en lagom mängd.