Att woka mat är ett perfekt sätt att laga proteinrik mat som fisk och kyckling. Det är även ett bra sätt att tillaga grönsaker på eftersom man får behålla mycket av vitaminerna i grönsakerna, exempelvis B- och C-vitaminer. Kroppen har även lättare att tillgodogöra sig grönsakernas antioxidanter när dom har wokats i lite olja. Med lite goda såser i woken kommer du snabbt och enkelt kunna tillaga mättande och goda måltider för dej och familjen.

Sköt om din Wokpanna

Köp en wokpanna av god kvalitet, bäst är en panna av gjutjärn. En panna med beläggning är ofta billigare och lättare att hantera, men håller i regel inte lika bra. Välj en panna som är tillräckligt stor men som ändå är lätt att hantera. När man wokar ska temperaturen vara hög, och det är därför viktigt att den leder värmen snabbt. Medan man wokar tillsätter man oftast nya ingredienser under tiden, och är temperaturen för låg finns det risk att den inte bibehålls, därför är det bra att välja en pannan med tjockare botten. Tanken med wokpannan är även att väggarna ska vara varma och att innehållet hela tiden ska vara i rörelse.

Innan du använder din panna första gången måste den ytbehandlas (gäller endast för gjutjärn).  Skrubba pannan ordentligt och torka den. Värm upp pannan tills att den får en mörk färg, den skall nästan bli svart. Smörja den svarta pannan med olja och låt den sedan härdas på låg värme i ungefär 15 minuter. Slutligen får woken en glänsande mörk färg. Använd inte diskmedel i pannan, då förstörs tybehandlingen och allt måste göras om. Använd hett vatten och en stålborste när du rengör din panna.

Tänk på att använda två skärbrädor, en för kött och fisk och en för grönsaker. Detta för att förhindra att eventuella bakterier sätter sig i grönsakerna. Detta gäller framför allt för kyckling.

Gör så här

  1. Strimla kött och grönsaker till lagom stora munsbitar. Förbered alla ingredienser, även kryddblandningar och såser.
  2. Välj vilken olja du vill använda; jordnötsolja, rapsolja och solrosolja funkar alla bra i wokrätter.
  3. Hetta upp wokpannan med 2 tsk olja per portion. Tillsätt råvarorna när wokpannan blivit het. Rör om tills ingredienserna är helt färdiga.

Ordning att tillsätta ingredienserna

  • Rått protein: kött, kyckling, fisk och tofu. Woka tills det är klart och ta sedan upp ur pannan och håll varmt, lägg tillbaka med såserna senare.
  • Råa grönsaker, nudlar, ris och kryddor (ex. hackad chili).
  • Färdiglagat kött och fisk.
  • Såser, flytande kryddor.
  • Färska örter och garnityrer.