Ingredienser
-
2 kg hel fläskstekMed svål, gärna färdigskårad. Kan även heta benfri kotlett.
-
2 msk grov salt
-
1 tsk ingefära
-
1 tsk svartpeppar
-
0.5 st apelsin
-
Skysås
-
5 dl sky från steken vinbärssaft
-
2 msk smör
-
1 msk vinbärsgelé
-
1 msk mjöl
-
1 msk soja
-
vitpeppar
-
Karamelliserade potatisar
-
12 st kokt potatis(ar)
-
1 msk smör
-
1 dl socker
-
Dansk rödkål
-
0.5 kg rödkålshuvud
-
1 st kanelstång
-
1 dl vinbärssaft
-
0.5 dl ättika
-
1 msk råsocker
-
0.5 tsk salt
-
20 g smör
Tips
Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida som ofta har svålen kvar. Annars går det bra med karré, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge de har svålen kvar. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Steg
1
Klar
|
Dansk rödkålStrimla rödkålen fint. Smält smöret i en gryta, häll ner och fräs rödkålen tills den mjuknat något. Tillsätt ättikan och koka kraftigt i några minuter utan lock. Rör ner salt och vinbärssaft och lägg i kanelstången. Låt sjuda på svag värme ca 1h. Ta bort kanelstången och smaka av med socker och ev. lite mer salt och ställ åt sidan. Rödkålen kan med fördel göras ett par dagar innan så smakerna får dra in ännu bättre. Värm på den lite innan servering, eller servera rödkålen kall. |
2
Klar
|
FläskstekenRibba svålen med en vass kniv ner till köttet (undvik att skära ner i själva köttet). Gnid in saltet noga över svålen och ner mellan ribben. Lägg köttet med ribben nedåt i en långpanna och fyll en med vatten så att det täcker svålen. Ställ in den i 200℃ varm ugn i ca 20-25 minuter så svålen mjuknar. |
3
Klar
|
Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 175 ℃. Ringla över lite pressad apelsinsaft och krydda svålen med peppar och ingefära, se gärna till så att det kommer kryddor mellan ribborna också. Lägg tillbaka köttet i långpannan med svålsidan uppåt. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar ca 67 ℃ , det tar ca 50-60 minuter. Fyll ev. på med vatten om pannan börjar bli torr. |
4
Klar
|
När steken är klar, sila av och spara stekskyn till såsen. Höj värmen i ugnen till max och övergrill. Lägg tillbaka steken i ugnsformen igen och ställ in i ugnen. Låt svålen stekas i ett par minuter så den börjar »bubbla« på ytan. Vänd ev. på formen så den blir jämnt stekt. Håll koll hela tiden så ytan inte blir bränd! Ta ut steken ur ugnen när ytan är krispig. |
5
Klar
|
SkysåsSmält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet till en jämn redning. Tillsätt stekskyn (är det för lite sky, tillsätt mer vatten så det blir ca 5 dl). Låt såsen sjuda i några minuter och smaka av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar. Såsen bör vara tillräckligt salt från skyn, om inte så smaksätt med lite mer salt. |
6
Klar
|
Karamelliserade potatisarNär det återstår ca 15-20 minuter på steken i ugnen börja koka potatisen. När potatisen är kokt, låt sen ånga av så den är torr. Smält smör och socker i en stor panna på hög värme och rör om under tiden. Lägg ner potatisen i pannan och skaka så de är jämt karamelliserade. |
7
Klar
|
Skiva fläsksteken och servera med potatisen, skysåsen och rödkålen. |