Stekpannor är nog det redskap man skaffar direkt när man flyttar hemifrån, och ska hänga med större delen av livet. Det kan löna sig att lägga några extra kronor på en bra stekpanna av gjutjärn eller kolstål, och sköter man den rätt så håller den länge. Det finns lite olika varianter av stekpannor, med sina för- och nackdelar.
Teflonpannor
Den troligen mest förekommande stekpannan i landet är teflonpannan. Fördelarna är att man slipper använda så mycket matfett, och man bränner inte fast maten lika lätt. Teflonpannor är i regel även lättare än motsvarande gjutjärn. Nackdelarna med teflonpannor är man endast kan använda plastredskap, annars riskerar man att repa beläggningen. Men även om man är försiktig så slits beläggningen med tiden, vilket innebär många nyinköp i längden. Teflonpannor är även känsligare för hög värme, som kan skada beläggningen. Då godset i regel är tunnare håller och fördelar den värmen sämre än motsvarande gjutjärn- och stålkolpannor.
Gjutjärnspannor
Många har en gedigen gjutjärnspanna hemma i skåpet. Dessa är robusta och håller i decennier om man sköter dom rätt. Det man ska tänka på när det gäller gjutjärnspannor är man inte får diska dessa med diskmedel eftersom man tar bort den feta ytan som skyddar pannan. Om man mot förmodan skulle råka göra det så kan man återställa pannan genom att bränna in den igen.
Nackdelarna med en gjutjärnspanna är oftast vikten, dom väger en hel del även utan mat i den. Det går även åt mer matfett när man steker, men det är i regel ingen nackdel när det kommer till resultatet och smaken. Fördelarna med gjutjärn är att den bibehåller värmen och fördelar dessa jämnt över pannan. Det ger ett jämnare resultat när man ska steka kött exempelvis. Gjutjärn tål även hög temperatur, och går i regel utmärkt att ställa in i ugnen när det behövs.
Kolstålpanna
Stekpannor av kolstål är inte speciellt vanliga, men kommer allt mer i butikerna. Dom har liknande egenskaper som gjutjärn, men väger i regel något mindre. En kolstålpanna klarat hög värme, men gå inte på med för hög effekt i början om du har induktion då den kan slå sig. Skölj aldrig en het pannan under vatten, den snabba nerkylningen kan också få den att slå sig. Låt den först svalna i lugn och ro. En kolstålpanna kommer att mörka med tiden, detta är helt normalt.
Pannorna kommer framför allt från Franska de Buyer, och finna i olika storlekar och priser. De som saluförs att ha en beläggning av bivax kan man undvika, dessa är oskäligt dyra. Beläggningen gör bara att dom ser fina ut i butiken, men beläggningen försvinner så fort man börjar använda den. Finishen på handtaget är något snyggare, men det finns billigare modeller som är precis lika bra och har samma egenskaper.
Innan man börjar använda en kolstålpanna bör man “bränna in” den först. Det skapar en beläggning i pannan som gör att det mer eller mindre får en non-stickfunktion. Precis som med gjutjärn så ska man aldrig diska en kolstålpanna med diskmedel, utan använda varmt vatten och en ren diskborste. Har man bränt in den tidigare så släpper matrester väldigt lätt.
Ett bra tips om man ska köpa en kolstålpanna är att köpa till ett skydd till handtaget, det kan nämligen bli väldigt varmt!
Bränna in stekpannan
Man kan bränna in både gjutjärnspannor och kolstålpannor på samma sätt, vilket skapar en beläggning i pannan som påminner om non-stickbeläggningarna i teflonpannor. Det gör att maten inte fastnar lika lätt, och det blir lättare att rengöra.
De du behöver är vanlig rapsolja och hushållspapper eller en trasa. Börja med att hälla ner lite olja i pannan (knapp matsked) och ställ pannan på spisen och sätt på värmen. Ska du bränna in en kolstålpanna så ta det försiktigt med effekten i början om du har induktion. Torka ut oljan i hela pannan. Det kommer att ryka rejält, så sätt på fläkten på max eller öppna några fönster.
Häll på lite mer olja och smeta ut i pannan igen. Akta fingrarna, det är varmt! Upprepa proceduren en sex till sju gånger. Bränner du in en kolstålpanna kommer den att bli mörk, nästan svart. Låt sedan pannan svalna och torka ur den en sista gång.
Sura produkter, exempelvis ättika, kommer med tiden att ta bort beläggningen i pannan. Så proceduren kan behövas upprepas om du märker att maten tenderar att fastna i pannan igen. Häller man ättika i en kolstålpanna kommer man ta bort oxider och orenheter i pannan, vilket gör att den återfår sitt skimmer som den hade från början. Men det innebär också att alla fördelar med att bränna in den försvinner.
Hantering av stekpannan
Att tvätta ur en stekpanna av gjutjärn eller kolstål görs lättast med varmt vatten och en vanlig diskborste (som är ren från diskmedel!). Sitter det envisa matrester kvar i den så kan man även skrubba den med stålull eller stålborste , dock inte Svinto av förklarliga anledningar. Rengör helst pannan så fort som möjligt så maten inte hinner fastna.
När man använt sin gjutjärnspanna ett tag kan den behöva en ordentlig rengöring. Täck då botten med grovsalt, ca ½ cm tjockt. Ställ pannan på spisen på hög värme ca 30 minuter, skaka om saltet lite då och då. Häll sedan bort saltet. Det som händer är att saltet drar ut fastbränt fett ur pannan.
Det är alltid trevligt att servera maten i en gjutjärnspanna eller gryta, men låt aldrig maten stå i den över natten. Låt heller aldrig vatten stå i stekpannan, detta kan göra att den börjar rosta. Har pannan börjat få rost, borsta ur den med lite stålull eller en stålborste och torka sedan ut rospartiklarna med hushållspapper. Smörj sedan in den med matfett.
En gjutjärnspanna kan man gärna smörja in med lite fett innan man ställer undan den, då håller den sig fräsch längre. Smörj in den och ställ på spisens/ugnens eftervärme. Torka sedan ur överflödigt fett.