Ingredienser
-
4 bitar ryggbiff
-
600 g potatis(ar)
-
1.5 dl grädde
-
50 g smör
-
200 g stekfläsk
-
3 st lök(ar)
-
120 g skogschampinjoner
-
1 msk olivolja
-
salt & peppar
-
Gräddsås
-
2.5 dl grädde
-
1 dl vatten
-
2 msk soja
-
2 msk konc. svartvinbärssaft
-
majsenaredning
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
|
Tärna stekfläsket. Hacka löken grovt. Tvätta och skiva svampen. Fräs stekfläsket tills det blir knaprig och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en panna och fräs löken på låg till medelhög värme ca 10-12 minuter. Löken ska inte brännas, bara svettas. Tillsätt sedan svampen och fräs tills svampen mjuknar. Blanda med stekfläsket och håll varmt. |
2
Klar
|
Skala potatisen och skär i mindre, jämnstora bitar. Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den blir mjuk (ca 18-20 minuter). Lägg det rumsvarma smöret i en bunke. Pressa ner den kokta potatisen över smöret och blanda ihop med smöret. Blanda ner uppvärmd grädde tills önskad konsistens uppnås. Smaksätt med peppar eller socker. |
3
Klar
|
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Stek köttet ca 2-3 minuter per sida (beroende på tjocklek och hur man vill ha köttet, se "Steka oxfilé" för mer info). Salta och peppra. |
4
Klar
|
Häll ner vatten och grädde i stekpannan där du precis stekt köttet. Vispa ihop och tillsätt soja och svartvinbärssaft. Salta och peppra efter smak. Låt sjuda ett par minuter. Red med majsena så såsen tjocknar något. |
5
Klar
|
Fördela potatismoset på tallrikarna. Lägg köttbiten uppe på moset och toppa med fläskmixet. Dekorera gärna med något grönt och servera med såsen. |