Ingredienser
-
Botten
-
8 st digestivekex
-
50 g smör
-
Fyllning
-
300 g färskost
-
1,25 dl grädde
-
3 msk florsocker
-
Topping
-
80 g färska blåbär
-
140 g blåbär
-
2 msk vaniljsocker
Tips
Blåbären kan även ersättas med hallon, jordgubbar, lingon eller andra goda tillbehör efter tycke och smak.
Steg
1
Klar
|
ToppingKoka upp blåbären tills de blir varna, tryck till dom lätt så dom släpper lite vätska. Blanda ner vaniljsocker och låt sjuda några minuter tills allt löst sig. Häll ner blandningen i en skål och låt kallna i kylskåp. |
2
Klar
|
BottenSmält smöret i en kastrull. Krossa digestivekexen i en mixer eller för hand till önskad grovlek. Häll ner krosset i kastrullen med smör och blanda ihop. Fördela mixen i botten på glasen. |
3
Klar
|
FyllningVispa grädden fluffig. Blanda ihop färskosten med florsockret. Vänd ner grädden tillsammans med färskosten. |
4
Klar
|
Montera & serveraMontera ihop allt i glasen med digestivemixen, antingen genom att varva färskost och blåbärskoket eller fördela färskosten i glasen och toppa med blåbärskoket. Garnera sedan med färska blåbär och pudra eventuellt över lite vaniljsocker. Förvara i kylskåpet tills servering, men ta ut dom ca halvtimma innan serveringen. |