Ingredienser
-
600 g gnocchi
-
1 stor blomkål
-
50 g riven mozzarella
-
70 g babyspenat
-
Vit sås
-
4 msk smör
-
4 msk mjöl
-
5 dl mjölk
-
70 g smakrik ostex. gouda eller munkens svarta
-
1 tsk grovkornig senap
-
1 st vitlöksklyftor
-
1 krm riven muskotnöt
-
salt & peppar
-
Ströbrödstopping
-
1,5 dl pankoströbröd
-
1 msk smör
-
2 krm riven muskotnöt
-
Sallad
-
70 g babyspenat
-
2 msk olivolja
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 tsk stark senap
-
2 tsk honung
-
salt & peppar
Tips
Testa gärna att blanda i andra grönsaker i gratängen tillsammans med blomkåen, ex slantade morötter, för att variera gratängen med färg och smak.
Steg
1
Klar
|
Sätt ugnen på 200 ℃. Skär blomkålen i buketter och lägg i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt småkoka under lock i 7-8 minuter. Spara undan ca 3-4 dl av vattnet till senare och häll bort resten av vattnet när det kokat klart. |
2
Klar
|
Vit såsSmält smöret i en stor kastrull på jämn värme. Rör ner mjöl och rör runt i någon minut. Häll långsamt ner mjölken under omrörning till du fått en krämig mjuk sås. Sänk temperaturen. Blanda ner osten, pressad vitlök och senapen i såsen och rör om tills osten är smält. Tillsätt knappt häften av det kokande vattnet i såsen och koka under omrörning någon minut. Krydda med muskot, salt och peppar. |
3
Klar
|
Häll ner gnocchin och blomkålen i såsen och värm upp på låg värme under omrörning i någon minut. Tillsätt lite mer kokande vatten vid behov (det ska bli krämigt). Blanda ner babyspenaten och vänd runt allt. Häll ner allt i en ugnssäker form och strö över riven mozzarella. Gratinera i ugnen ca 15 minuter tills det börjar få lite färg. |
4
Klar
|
Ströbrödstopping |
5
Klar
|
SpenatsalladBlanda ihop olivolja, vinäger, senap och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Lägg babyspenaten i en skål och blanda ihop med dressingen precis innan servering. |
6
Klar
|
Servera gnocchigratängen med spenatsalladen och garnera med ströbrödstoppingen. |