Gratinerad gnocchi med blomkål

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
600 g gnocchi
1 stor blomkål
50 g riven mozzarella
70 g babyspenat
Vit sås
4 msk smör
4 msk mjöl
5 dl mjölk
70 g smakrik ost ex. gouda eller munkens svarta
1 tsk grovkornig senap
1 st vitlöksklyftor
1 krm riven muskotnöt
salt & peppar
Ströbrödstopping
1,5 dl pankoströbröd
1 msk smör
2 krm riven muskotnöt
Sallad
70 g babyspenat
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk stark senap
2 tsk honung
salt & peppar

Gratinerad gnocchi med blomkål

Egenskaper:
  • Vegetariskt
  • 40 min
  • 4 portioner
  • Lätt
  • 200 ℃

Ingredienser

  • Vit sås

  • Ströbrödstopping

  • Sallad

Tips

Dela

Testa gärna att blanda i andra grönsaker i gratängen tillsammans med blomkåen, ex slantade morötter, för att variera gratängen med färg och smak.

Steg

1
Klar

Sätt ugnen på 200 ℃. Skär blomkålen i buketter och lägg i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt småkoka under lock i 7-8 minuter. Spara undan ca 3-4 dl av vattnet till senare och häll bort resten av vattnet när det kokat klart.

2
Klar

Vit sås

Smält smöret i en stor kastrull på jämn värme. Rör ner mjöl och rör runt i någon minut. Häll långsamt ner mjölken under omrörning till du fått en krämig mjuk sås. Sänk temperaturen. Blanda ner osten, pressad vitlök och senapen i såsen och rör om tills osten är smält. Tillsätt knappt häften av det kokande vattnet i såsen och koka under omrörning någon minut. Krydda med muskot, salt och peppar.

3
Klar

Häll ner gnocchin och blomkålen i såsen och värm upp på låg värme under omrörning i någon minut. Tillsätt lite mer kokande vatten vid behov (det ska bli krämigt). Blanda ner babyspenaten och vänd runt allt. Häll ner allt i en ugnssäker form och strö över riven mozzarella. Gratinera i ugnen ca 15 minuter tills det börjar få lite färg.

4
Klar

Ströbrödstopping

Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Häll ner pankoströbröd och muskotnöten. Stek under omrörning tills det får en gyllenbrun färg.

5
Klar

Spenatsallad

Blanda ihop olivolja, vinäger, senap och honung till en dressing. Krydda med salt och peppar. Lägg babyspenaten i en skål och blanda ihop med dressingen precis innan servering.

6
Klar

Servera gnocchigratängen med spenatsalladen och garnera med ströbrödstoppingen.

föregående
Blåbärssoppa
nästa
Saffransbullar med mandelmassa
föregående
Blåbärssoppa
nästa
Saffransbullar med mandelmassa

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.