Ingredienser
-
600 g rökt sidfläsk
-
800 g potatis(ar)
-
400 g små skogschampinjoner
-
80 g smör
-
0.5 dl socker
-
2 dl varm mjölk
-
Lingonsås
-
1.5 dl vatten
-
0.5 st tärning köttbuljong
-
0.5 msk soja
-
1 dl lingonsyltAnvänd gärna rårörda lingon
-
0.5 dl grädde
-
majsenaredning
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
4 h
|
Varm upp ugnen till 120 ℃. Lägg sidfläsket i en ugnssäker form och ställ mitt i ugnen i ca 4 timmar. När det återstår ca 30 minuter i ugnen är det lagom att påbörja resten av maten. |
2
Klar
25 min
|
PotatismosKoka potatisen tills den är genomkokt, ca 18-22 minuter beroende på sort och storlek. Lägg rumsvarmt smör i en skål och pressa sedan ner potatisen i skålen. Häll ner sockret. Blanda runt tills smör och sockre har blandats in i potatisen. Rör sedan ner den varma mjölken försiktigt i moset tills du får önskad konsistens. Häll inte i allt på en gång! För krämigare mos kan man ersätta hälften av mjölken med grädde. |
3
Klar
10 min
|
LingonsåsKoka upp vattnet till såsen och tillsätt buljongtärningen och sojan. Rör ner lingonsylt och grädde. Smaka och med salt och peppar. Låt sjuda 8-10 minuter på låg till medelhög temperatur. Red såsen med majsenaredning så det tjocknar något. |
4
Klar
|
Tvätta rent svampen i kallt vatten. Fräs svampen i riktigt med smör tills den mjukar och blivit något mörkare i köttet. Strö ev. lite salt över svampen. |
5
Klar
|
Servera köttet tillsammans med potatismoset, lingonsåsen och svampen. |