Ingredienser
-
100g smör
-
5 dl mjölk
-
1 dl socker
-
1 tsk salt
-
0.5 g saffran
-
50 g jäst
-
12 dl vetemjöl
-
hackad mandel
-
pärlsocker
-
Fyllning
-
100 g smör
-
250 g riven mandelmassa
-
3 msk socker
-
0.5 g saffran
-
1 msk ljus sirap
-
1 dl russinkan utelämnas
Tips
Du kan även halvera mängden jäst, och låta degen jäsa dubbel tid istället. Det tar lite längre tid, men brukar bli bättre smak.
Steg
1
Klar
|
Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Värm upp det till ca ca 37 grader (fingervarmt). |
2
Klar
50 min
|
Smula jästen i en bunke och häll i mjölkblandningen. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg, gärna med en hushållsassistent. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 40 minuter. |
3
Klar
|
Gör fyllningenLägg ner alla ingredienser till fyllningen i en bunke (förutom russin) och blanda ihop allt till en smet. Ställ åt sidan. |
4
Klar
|
Gör bullarnaDela degen i två delar och kavla ut bitarna till ca 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen ovanpå degen, men lämna ca 1 cm på ena långkanten. Vill du ha russin, strö över lite ovanpå fyllningen. Rulla sedan ihop degen mot långkanten där du lämnade fritt från fyllning. Skär upp varje rulle i 12 bitar. |
5
Klar
45 min
|
Lägg antingen bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar och jäs i ca 30 minuter. Pensla med lite vatten och strö över mandel och pärlsocker. |
6
Klar
8 min
|
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter, eller tills innertemperaturen är 97 ℃. Låt svalna och njut med lite glögg. |