En svensk husmansklassiker som inte behöver någon närmare presentation. Servera med potatis, pressgurka och lingonsylt.

Ingredienser

Recept för 4 personer Stekt lök
  • 8 st potatis(ar)
  • 600 g köttfärs
  • 1 st lök(ar)
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • olivolja
  • smör
  • salt & peppar
  • 2 stora gula lök(ar)
  • 2 krm socker
  • smör

Skysås

  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 20 g smör
  • 1.5 msk mjöl
  • salt & peppar

Tillagning

Skala löken och hacka den fint. Bryn löken i lite smör. Blanda grädde, mjölk, ägg, den frästa löken, ströbröd och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

Lägg köttfärsen i en bunke och häll ner ströbrödssmeten, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet. Du kan provsteka en lite bit för att smaka av. Ställ köttfärsen åt sidan.

Skala de andra lökarna, halvera dom och skär i tunna skivor. Stek dom gyllenbruna i smör, strö över en nypa socker och ställ åt sidan.

Forma fyra stora (eller åtta mindre) pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, ca 4–5 minuter på varje sida.

Skysås

Ta ur biffarna från pannan. Häll ner vattnet i pannan och vispa snabbt så allt i botten lossnar. Sila ev. såsen om du inte villa ha med resterna från stekningen. Vispa ner grädden och salta och peppra efter smak. Låt sjuda ett par minuter. Gör en toppredning av mjölet och vispa ner till önskad konsistens. Klicka ner smöret och rör runt tills de smält.

Fräs snabbt på löken en gång till och lägg ett lager ovanpå den färdigstekta biffen. Servera med kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.