Ingredienser
-
250 g smör
-
2 dl mjölk
-
5 stora ägg
-
4 dl socker
-
1.5 msk vaniljsocker
-
1.5 dl kakao
-
3 tsk bakpulver
-
6 dl vetemjöl
-
Glasyr
-
150 g smör
-
1.5 dl starkt kaffeex. espresso
-
2 dl kakao
-
1.5 msk vaniljsocker
-
5 dl florsocker
-
kokosflingor
Steg
1
Klar
|
SockerkakanFörvärm ugnen. Täck en ugnsplåt/form på ca 30 x 40 cm med bakplåtspapper. |
2
Klar
|
Smält smöret i en kastrull och vispa sedan ner mjölken. Ställ åt sidan och låt svalna. |
3
Klar
|
Vispa ihop ägg och strösocker kraftigt i en bunke så det blir vitt och pösigt. Blanda ihop vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke. |
4
Klar
|
Sikta sedan ner torrvarorna i äggblandningen och vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Tillsätt sedan mjölkblandningen och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar. |
5
Klar
|
Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Känn gärna efter i mitten med en sticka så den inte är degig. |
6
Klar
|
GlasyrSmält smöret och låt svalna. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet. |
7
Klar
|
Bred ut glasyren jämnt över kakan när den är klar och garnera med kokosflingorna. |
8
Klar
|
Låt den svalna tills glasyren stelnat lite. Skär sedan upp den i lagom stora bitar. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet eller frys in bitarna. |