Ingredienser
-
350 g koljafilé
-
450 g potatis(ar)
-
6 msk grädde
-
2 msk smör
-
1 gul lök(ar)
-
1 purjolök
-
2 msk vetemjöl
-
8.5 dl mjölk
-
1 lagerblad
-
2 msk persilja
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
|
Koka potatisen i en kastrull med saltat vatten tills den är mjuk, ca 20 minuter. |
2
Klar
|
Hacka under tiden lök och strimla purjolöken. Smält smöret i en stor gryta och tillsätt sedan löken och purjolöken. Fräs under omrörning tills allt mjuknat något. |
3
Klar
|
Häll ner mjölet i en skål och blanda ner lite mjölk och rör runt till en slät, klumpfri smet. Häll ner smeten i grytan och koka lätt under omrörning någon minut. Tillsätt resten av mjölken i omgångar och rör runt. Hacka persiljan och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i ca 15 minuter. |
4
Klar
|
Skölj koljafiléerna under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Kontrollera så att fisken är helt benfri och skär fisken i lagom stora munsbitar och lägg ner i grytan. Låt sjuda ytterligare 15 minuter, tills fisken är genomkokt. |
5
Klar
|
Mosa den kokta potatisen och blanda ner i grytan tillsammans med grädden. Tillaga ytterligare ett par minuter och ta bort från plattan. Ta bort lagerbladet. |
6
Klar
|
Häll upp soppan i varma skålar och garnera med persilja. Servera med nybakt bröd. |