Krämig och mättande potatissoppa med kolja. Servera med knäckebröd eller nybakt bröd.
Ingredienser |
|
Recept för 4 personer | |
|
|
Tillagning
Koka potatisen i en kastrull tills den är mjuk. Hacka lök och strimla purjolöken. Smält smöret i en stor gryta och tillsätt sedan löken och purjolöken. Fräs under omrörning tills allt mjuknat något. Häll ner mjölet i en skål och blanda ner lite mjölk och rör runt till en slät, klumpfri smet. Häll ner smeten i grytan och koka lätt under omrörning någon minut. Tillsätt resten av mjölken i omgångar och rör runt. Hacka persiljan och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Skölj koljafiléerna under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Kontrollera så att fisken är helt benfri och skär fisken i lagom stora munsbitar och lägg ner i grytan. Låt sjuda ytterligare 15 minuter, tills fisken är genomkokt. Mosa den kokta potatisen och blanda ner i grytan tillsammans med grädden. Tillaga ytterligare ett par minuter och ta bort från plattan. Ta bort lagerbladet.
Häll upp soppan i varma skålar och garnera med lätt hackad persilja. Servera med nybakt bröd.