Ingredienser
-
6 äggulor
-
500 g smör
-
1 kvist dragon
-
8 korn vitpeppar
-
4 schalottenlök
-
1 msk hackad persilja
-
0.5 dl vitvinsvinäger
-
1 dl vatten
-
salt
-
vitpeppar
Tips
Blir det sås över går det bra att ställa in den i kylskåpet. Då kommer den stelna och bli smör som kan läggas på ex. stekt kött. Att använda mixer fungerar på de flesta emulsionsåser för att få dom att hålla ihop bättre.
Steg
1
Klar
|
Smält smöret på svag värme i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan när smöret smält och låt svalna något. Finhacka schalottenlöken och lägg ner i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Låt småkoka tills ca hälften av vätskan återstår. Sila av vätskan i en liten skål. |
2
Klar
|
Häll gärna varmt/hett vatten i mixerns glasskål så glaset blir varmt, och töm sedan innan allt ska mixas ihop. Häll ner vätskan i en glasskålen och häll sedan ner äggulorna. Mixa ihop vätskan och äggulorna på lagom varvtal tills såsen tjocknat och fått en bra konsistens. Strila ner smöret sakta i skålen under tiden mixern kör, öka ev. varvtalet. När allt smör hällts ner i mixerskålen, låt den köra en stund tills såsen blivit tjock och krämig. |
3
Klar
|
Häll över såsen i en skål och tillsätt persiljan och dragon och krydda med salt och peppar. Rör ner kryddorna och servera direkt. |