Ingredienser
-
1 stort kålhuvudca 2 kg
-
1 kg potatis(ar)
-
25 g smör
-
1 dl sirap
-
2 dl smält smör
-
lingonsylt
-
salt & peppar
-
Köttfärsen
-
600 g blandfärs
-
1 st gul lök(ar)
-
1 tsk socker
-
0.5 dl grädde
-
0.5 dl mjölk
-
1 st ägg
-
1 dl ströbröd
-
1 dl vatten
-
1 msk koncentrerad kalvfond
-
1 msk japansk soja
-
smör
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
|
Skala löken och hacka den fint. Stek löken i lite smör 6-7 minuter tills den blir mjuk. Strö över socker och låt låt smälta. Blanda grädde, mjölk, ägg, löken, ströbröd och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. |
2
Klar
|
|
3
Klar
|
Skiva upp och grovhacka vitkålen, lämna stocken i mitten. Smält smör i en stor gryta och bryn vitkålen lätt. Rör om lite då och då, så inte vitkålen bränns vid. Salta och peppra efter smak och ringla över sirapen. |
4
Klar
|
Häll ner en tredjedel av kålen i köttfärssmeten och blanda ihop ordentligt. Lägg ett lager kål i botten på en smord ugnssäker form. Fördela färsen i formen och toppa med resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. |
5
Klar
|
Koka potatisen när ca halva tiden återstår, ca 20-25 minuter. Servera kålpuddingen med potatis, smält smör och lingonsylt. |