Tillverka egen surdeg

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

50 g mjöl
50 g vatten

Tillverka egen surdeg

Egenskaper:
  • Laktosfri
  • Vegetariskt

Alla husdjur behöver mat, även din nya surdeg.

  • 1 vecka
  • Lätt

Ingredienser

Tips

Dela

Stegen och mängderna är tagna från ilovecookingireland. Vill du se videon hur man gör hittar du den på YouTube.

Steg

1
Klar

Dag 1

För att tillverka surdegsbröd behöver du såklart en surdeg. Den är väldigt lätt att tillverka, och förutom att man behöver mata den så sköter den sig själv. Börja med att ta en stor burk, helst som rymmer minst 1 liter. Väg gärna burkens tomvikt och skriv det på den, det underlättar senare.

Häll ner 50 g mjöl och 50 g vatten och blanda ihop till en smet, den kommer likna en tjock pannkakssmet. Lägg på locket löst, gärna med en glipa så luft kan cirkulera ner i burken. Låt stå i rumstemperatur för att fermenteringsprocessen ska bli effektiv. Tänk på att surdegen kommer jäsa rejält (mer än dubbla mängden) ju längre tiden går, så se till att du har bra med utrymme i burken.

2
Klar

Dag 2

Surdegen måste matas för att den ska överleva, detta är nu ditt nya husdjur. Andra dagen matar du den med ytterligare 50 g mjöl och 50 g vatten. Mängden behöver inte vara på grammet exakt, det funkar ändå. Blanda ner allt i den befintliga degen och låt stå till nästa dag.

3
Klar

Dag 3

Börja med att ta bort ca hälften av degen (100 g). Tillsätt sedan 100 g mjöl och 100 g vatten och ställ åt sidan.

4
Klar

Dag 4

Häll bort ytterligare 150 g av surdegen och mata degen med 100 g mjöl och 100 g vatten. Ställ åt sidan till nästa dag. Du bör nu även se att degen börjar bilda små bubblor om allt gått som de ska. Degen kan börja lukta något som liknar vinäger, vilket är helt naturligt.

5
Klar

Dag 5

Häll bort 200 g av surdegen och mata degen med 150 g mjöl och 150 g vatten.

6
Klar

Dag 6

Häll bort 250 g av surdegen och mata degen med 200 g mjöl och 200 g vatten.

7
Klar

Dag 7-8

Nu är din surdeg klar. Beroende på temperatur och miljö kan den behöva en dag eller två extra, bara fortsätt mata den varje dag. Tar du väl vara på din surdeg har du kvar den resten av livet.

För att slippa mata surdegen varje dag efter den är "klar", kan du ha den i kylskåpet och mata den varje vecka oavsett om du bakar eller inte. Temperaturen tar inte död på kulturen i surdegen, utan saktar bara ner processen. Ett bra riktmärke är att mata den med lika delar mjöl och vatten mot viken av din surdeg (1 del surdeg, 1 del mjöl och 1 del vatten).

föregående
Vetetortillas
nästa
Surdegsbröd
föregående
Vetetortillas
nästa
Surdegsbröd

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.