Surdegsbröd

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
800 g mjöl
460 ml vatten
15 g salt
320 g surdeg

Surdegsbröd

Egenskaper:
  • Laktosfri
  • Vegetariskt
  • 2 portioner
  • Mellan
  • 230 ℃

Ingredienser

Steg

1
Klar

Har du surdegen i kylen, ta ut den kvällen innan och mata den med samma vikt mjöl och vatten som surdegen väger (1 del surdeg, 1 del mjöl och 1 del vatten). Se till så surdegen har plats att jäsa, räkna minst dubbla volymen. När du tagit mängden du behöver till bakningen, ställ tillbaka burken i kylen.

2
Klar

Häll ner mjöl, vatten, salt och surdegen i en bunke. Blanda ihop degen så den håller ihop, en bakmaskin kan vara en fördel då degen är kladdig. Har du inte en bakmaskin, häll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen tills du får en fin slät deg. Även om degen är kladdig, tillsätt inte för mycket mjöl då den kan bli kompakt. Använd gärna en degskrapa för att skrapa upp den om den fastnar.

Bästa sättet att kolla så degen börjar bli klar är genom att dra ut den mellan händerna. Håller degen ihop och kännas elastisk när du drar ut den är den klar. Lägg degen i en bunke åt låt jäsa i 3-4h.

3
Klar

När degen jäst klart, häll ut degen på bakbordet och platta ut den. Ta den bakre ändan på brödet och vik över mot dig. Vik även höger och vänster sida över degen. Forma ihop degen till en rund boll och dela den i två delar. Vik det två bitarna som innan och forma till en rund deg, eller avlång, beroende på vad du vill ha.

4
Klar

En fördel är om du har en jäskorg till degen. Sikta rikligt med mjöl i korgarna och lägg ner bröden i varje korg. Har du inte en jäskorg går en vanlig bunke i lagom storlek bra också. Lägg ner en linneduk i den och mjöla rikligt innan du lägger mer brödet. Det hindrar att degen fastnar i duken. Pudra mjöl över degen och låt jäsa 3-4 timmar, alternativt ställ den i kylskåp över natten.

5
Klar

Känn lätt på degen med ett finger när den jäst klart. Ytan ska vara mjuk och fjädra tillbaka, då är den klar. Du kan överjäsa degen om den står för länge, och degen riskerar då att kollapsa. Skulle det hända, kolla degen tidigare nästa gång.

Ta jäskorgen och vänd den upp och ner på en plåt med bakpapper. Ta en vass kniv eller ett rakblad och skåra ytan (ca 3-5 mm djup) i önskat mönster, ex som ett X eller bara höger till vänster. Detta ger ett vackert mönster när du gräddar brödet och ger en kontrollerad gräddning meden den reser sig.

6
Klar

När du startar ugnen ställ in en bakplåt eller stålform i den medan ugnen värmer upp. Värm ugnen med plåten till 230 ℃. Ställ in brödet i ugnen och häll i 3-4 dl vatten på den varma plåten. Detta skapar ånga i ugnen som hjälper brödet att resa sig innan det blir en skorpa på brödet. Grädda brödet i 25-35 minuter. För mer noggrann gräddning, stick in en termometer efter ca 25 minuter. När temperaturen är 97 grader är brödet klart.

Den svåra delen är att låta brödet svalna, men det hjälper till att binda vattenångan i brödet och gör det saftigare. Nu är det bara att avnjuta ditt nybakade bröd.

föregående
Tillverka egen surdeg
nästa
Grekisk bondomelett
föregående
Tillverka egen surdeg
nästa
Grekisk bondomelett

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.