Ingredienser
-
600g skogschampinjonerKarljohanssvamp eller Shiitake funkar fint också
-
1 st gul lök(ar)
-
4 st sötpotatis
-
150g parmesanost
-
100g riven ostVälj gärna en ost med lite smak, ex Maasdamer
-
2 krm tryffelolja
-
lasagneplattor
-
salt & peppar
-
Béchamelsås
-
80g smör
-
5 msk mjöl
-
7 dl mjölk
-
3 dl grädde
-
salt
-
malen vitpeppar
-
Picklad rödlök
-
1 st stor röd lök(ar)
-
2 msk ättika
-
4 msk socker
-
1 dl vatten
Steg
1
Klar
|
Picklad rödlökSkala löken, dela i två delar och strimla den. Häll ner vatten, socker och ättika i en kastrull och koka upp. Rör om då och då tills sockret är upplöst. Lägg ner löken och koka upp. Ställ åt sidan och låt kallna. |
2
Klar
|
BéchamelsåsSmält smöret i en kastrull, låt det inte brännas. Vispa ner mjölet i det smälta smöret och tillsätt hälften av mjölken. Koka upp och vispa kraftigt under tiden. Vispa ner resten av mjölken och låt sjuda någon minut på låg värme. Smaka av med salt och vitpeppar. |
3
Klar
|
LasagneSkiva svampen och hacka löken fint. Lägg en klick smör i en stekpanna och fräs svamp och lök en stund, tills löken mjuknat något. Salta och peppra efter smak och tillsätt tryffelolja. Häll över i en skål och ställ åt sidan. |
4
Klar
|
Skala och skiva sötpotatisen i 2-3 mm tjocka skivor. Stek potatisen på båda sidorna i smör tills de mjuknat något. Salta och peppra efter smak. |
5
Klar
|
Olja in en ugnssäker form och lägg ett lager sötpotatis i botten. Strö över parmesanost och täck med béchamelsås. Lägg på ett lager lasagneplattor. Lägg ett lager svamp och lökblandning på nästa lager och täck med béchamelsås. Fortsätt att varva ingredienserna tills allt är slut. |
6
Klar
|
Lägg ett lager lasagneplattor längst upp och toppa med béchamelsås. Strö över den rivna osten längst upp. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i ca 30 minuter. |
7
Klar
|
Servera lasagnen tillsammans med den picklade rödlöken och gärna någon god sallad eller en blandning av rivna rotfrukter (ex rödbetor och morötter). |