Kalljäst bröd (basrecept)

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
600 g vetemjöl
3 tsk salt
25 g jäst Går även bra med ett halvt pakte torrjäts
500 g vatten
3 msk olivolja

Kalljäst bröd (basrecept)

Perfekt basrecept för kalljäst bröd. Experimentera gärna genom att byta ut ⅓ av mjölet mot någon annan sort eller byt ut en del av vätskan mot exempelvis filmjölk, mjölk eller Crème Fraîche. För mer smaker kan man även blanda i kryddor, frön eller torkade frukter i degen.

  • 50 min
  • 1 portioner
  • Mellan
  • 250 ℃

Ingredienser

Steg

1
Klar
10 min

Dag 1

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör runt tills jästen lösts upp i vattnet. Använder du torrjäst blandar du ner jästen i mjölet istället. Blanda ner mjölet tillsammans med olja och salt i vätskan. Vill du ha andra smaksättningar tillsätter du även det här. Degen ska bli ganska lös och kladdig. Sikta över lite mjöl och lägg på ett lock eller täck med plastfolie och ställ svalt över natten (ca 10-12h), ex. i kylskåpet.

2
Klar

Dag 2

Sätt ugnen på max temperatur (230-250 ℃). Olja in botten på en gjutjärnsgryta lätt och ställ i nedre delen av ugnen så denna också värms upp under tiden. Ta ut degen och låt den tempereras i rumsvärme under tiden ugnen blir varm.

3
Klar
40 minuter

När ugnen uppnått temperaturen, ta ut den heta grytan ur ugnen och stjälp ner degen i grytan. Toppa ev. degen med flingsalt eller frön. Sätt på locket och ställ tillbaka i ugnen. Grädda i ca 20 minuter, ta sedan av locket och grädda ytterligare 20-30 minuter tills brödet fått en vacker färg. Innertemperaturen ska ligga runt 97 ℃ när den är klar.

föregående
Vegetarisk lasagne med tryffelsmak
nästa
Spenatfylld pastarulle
föregående
Vegetarisk lasagne med tryffelsmak
nästa
Spenatfylld pastarulle

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.