Ingredienser
-
3 dl jasminris
-
500 g champinjoner
-
400 g räkor
-
2 st röd paprika
-
1 st citrongräs
-
50 g ingefära
-
0.5 dl sambal oelek
-
3 msk fisksås
-
1 st grönsaksbuljong
-
1 kruka koriander
-
1 st lime
-
3 msk socker
-
olivolja
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
|
Mise en placeAnsa svampen och skär i tunna skivor. Kärna ur paprikan och strimla fint. Dela citrongräset på längden och platta till med breda sidan på en stor kniv. Skala och finhacka ingefäran. Pressa ur saften ur limen. Plocka och grovhacka koriandern. |
2
Klar
|
Koka risKoka upp ca 6 dl lättsaltat vatten till riset och koka riset tills det är genomkokt, men fortfarande har lite kärna (ca 10-12 min). |
3
Klar
|
Tillaga soppanStek svamp, paprika och ingefära i en stor gryta tillsammans med nån matsked olivolja på medelhög värme ca 4 minuter. Strö över en nypa salt. |
4
Klar
|
Rör ner sabal oelek och låt sjuda ytterligare nån minut. Tillsätt ca 1,2 liter vatten (gärna förkokat) tillsammans med fisksås, buljong, socker och citrongräs. Rör om väl och låt sjuda 6-7 minuter. |
5
Klar
|
Blanda ner koriandern (spara lite till garnering) och räkorna i soppan och låt koka ett par minuter tills dom är rosa och och mjuka. |
6
Klar
|
Plocka bort citrongräset och rör ner limejuicen. Smaka av soppan med lite salt och peppar. Servera soppan med riset garnerat med koriander. |