Ingredienser
-
1 kg special vetemjöl
-
6 dl vatten
-
1.5 msk salt
-
1 msk honung
-
25 g jästalt. 6 gram torrjäst
-
2 msk olivolja
Steg
1
Klar
|
PizzadegenBlanda alla ingredienser i en köksassistent i ca 5 minuter. Låt degen vila 10-12 minuter och knåda degen i assistenten i ytterligare 5 minuter. Degen ska ha en seg konsistens och släppa lätt från bunken. |
2
Klar
|
Kavla ut degen till en rulle på lätt mjölat bord (eller på bakduk) och skär upp den i 10 st bollar. Kuvertvik (se ordlista) bollarna och smörj ytan med ett tunt lager olivolja. Klä in varje boll i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i ca 60 minuter. |
3
Klar
|
För ännu bättre smaker rekommenderas att jäsa bollarna i kylskåp 2-3 dagar istället. Det går även utmärkt att frysa in bollarna i flera månader. Tina sedan upp dom i kylskåpet. |
4
Klar
|
Göra pizzanNär du gör din pizza, knåda/dra ut degen så tunn som du vill ha den på ett mjölat bord och lägg pizzadegen på en mjölad pizzaspade. Tips är att använda semolina (mannagryn) istället för vanligt mjöl. |
5
Klar
|
Lägg på tomatsås, ost och övrig topping du vill ha och se till att pizzan glider lätt på pizzaspaden. Grädda pizzan på högsta temperaturen din ugn klarar, oftast ca 7-10 minuter. Använd helst pizzasten/stål för bästa resultat, men en upp och nedvänd ugnsplåt fungerar också i brist på annat. |