Grundrecept pizzadeg

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
1 kg special vetemjöl
6 dl vatten
1.5 msk salt
1 msk honung
25 g jäst alt. 6 gram torrjäst
2 msk olivolja

Grundrecept pizzadeg

Egenskaper:
  • Laktosfri
  • Vegetariskt
  • 2 h
  • 10 portioner
  • Mellan

Ingredienser

Steg

1
Klar

Pizzadegen

Blanda alla ingredienser i en köksassistent i ca 5 minuter. Låt degen vila 10-12 minuter och knåda degen i assistenten i ytterligare 5 minuter. Degen ska ha en seg konsistens och släppa lätt från bunken.

2
Klar

Kavla ut degen till en rulle på lätt mjölat bord (eller på bakduk) och skär upp den i 10 st bollar. Kuvertvik (se ordlista) bollarna och smörj ytan med ett tunt lager olivolja. Klä in varje boll i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i ca 60 minuter.

3
Klar

För ännu bättre smaker rekommenderas att jäsa bollarna i kylskåp 2-3 dagar istället. Det går även utmärkt att frysa in bollarna i flera månader. Tina sedan upp dom i kylskåpet.

4
Klar

Göra pizzan

När du gör din pizza, knåda/dra ut degen så tunn som du vill ha den på ett mjölat bord och lägg pizzadegen på en mjölad pizzaspade. Tips är att använda semolina (mannagryn) istället för vanligt mjöl.

5
Klar

Lägg på tomatsås, ost och övrig topping du vill ha och se till att pizzan glider lätt på pizzaspaden. Grädda pizzan på högsta temperaturen din ugn klarar, oftast ca 7-10 minuter. Använd helst pizzasten/stål för bästa resultat, men en upp och nedvänd ugnsplåt fungerar också i brist på annat.

föregående
Ärtsoppa med fläsk
nästa
Vitlökssmör
föregående
Ärtsoppa med fläsk
nästa
Vitlökssmör

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.