Ingredienser
-
7 dl vetemjöl
-
25 g jästÄven torrjäst funkar bra. Läs på paketet så det blir rätt mängd
-
2.5 dl vatten
-
1 dl olivolja
-
1 tsk salt
-
1 tsk socker
-
2 tsk olivoljaper form att smörja in
-
Tips på pålägg
-
tomatsåsObligatoriskt på en pizza
-
parmaskinka
-
svamp
-
mozzarella
-
ruccola
Tips
Pizzadegen kan även användas till vanliga pizzor. Kavla då ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Använd gärna en baksten i ugnen för att få en krispig botten.
Steg
1
Klar
|
Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten (ca 38 grader). Tillsätt olja, salt och socker. Blanda ner 4 dl vetemjöl i spadet till en kladdig deg. Tillsätt sedan lite mjöl i taget, precis så mycket att degen inte kladdar längre. Arbeta ihop degen ett par minuter. |
2
Klar
|
Dela degen i två delar. Degen räcker till lagom till två st 26 cm formar. Häll olivolja i stål- eller gjutjärnspanna och fördela över hela formen med fingrarna, även kanterna. Platta ut degen med händerna och pressa sedan ut den i formarna. Lägg på en bakduk och låt jäsa i ca en timma. |
3
Klar
|
Tryck gärna ner en liten fåra så bildar en liten kant runt degen. Bre ut tomatsås på pizzan (förutom kanterna) och sedan valfria toppings. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Toppa med ex rucola eller basilika efter pizzan är gräddad. |