Ingredienser
-
500 g nötfärs
-
1 st röd lök(ar)
-
1.5 msk shawarmakryddor
-
3 st vitlöksklyftor
-
50 g ströbröd
-
salt & peppar
-
Hummus
-
2 burkar kikärtor1 burk ~ 400g
-
100 g tahini
-
2 tsk shawarmakryddor
-
1 st citron
-
4 msk olivolja
-
Sallad
-
20 g färsk persilja
-
4 st tomater
-
2 st gurka
-
1 st citron
-
1 st röd lök(ar)
-
olivolja
Steg
1
Klar
|
HummusHäll av kikärtorna i en sil, men spara spadet. Riv zest from båda citronen och press sedan ut saften. Mixa kikärtor, tahinin, ca 1,5 dl av spadet och olivolja med en stavmixer. Smaka av hummusen med citronsaften, 2-3 tsk citronzest, shawarmakryddorna, salt och peppar. Spara resten av zesten och citronsaften till salladen. |
2
Klar
|
FörberedelseSkala båda lökarna. Finhacka den ena löken och skiva den andra. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka persiljan. Skär tomater i ca 1 cm stora bitar. Dela gurkorna på längden i fyra delar och tärna. Blanda ströbrödet i ca 1 dl vatten så det inte är kvar klumpar och låt stå i någon minut. |
3
Klar
|
KöftenBlanda ihop köttfärsen tillsammans med finhackad rödlök, vitlök, ströbrödsblandningen, salt och peppar samt shawarmakryddorna. Fukta händerna lätt och rulla ca 16 st bollar av färsen. Platta till dom lätt och rulla till oval form. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör och ev. lite olja. Stek köften på medelhög värme ca 3 minuter på varje sidan tills de är genomstekta. |
4
Klar
|
SalladenBlanda tomt, gurka, persilja och den skivade löken i en stor skål. Smaka av salladen med citronsaft, citronzest, salt (alt. flingsalt) och peppar. Ringla över nån matsked olivolja (eller efter smak). |
5
Klar
|
Servera köften tillsammans med hummus och sallad. Ringla över lite mer olivolja över hummusen och servera. |