Ingredienser
-
400 g vetemjöl
-
180 ml vatten
-
20 g salt
-
Tillbehör
-
pastamaskin
Steg
1
Klar
|
Blanda ihop salt och vatten tills de löst sig. Häll ner vattnet i mjölet, lite i taget, och arbeta ihop med fingrarna. Det ska vara en ganska hård deg. Arbeta ihop tills allt mjöl absorberats. Tillsätt några droppar vatten vid behov. Låt vila i en plastpåse i kylen ca 30 minuter. |
2
Klar
|
Kavla degen på den tjockaste läget på pastamaskinen. Kör igenom degen, vik ihop, vänd 90 grader och kör igen tills degen får rätt konsistens. Har du inte en pastamaskin kan man använda kavel också. Gör detta ca 8 gånger och låt degen vila i kylskåpet igen i minst 2 timmar. Att degen får vila är viktigt för att få rätt textur och tuggmotstånd. |
3
Klar
|
Ta fram degen och kavla den ca 3-5 mm tjock. Mjöla degen lätt och vik sedan ihop på längden. Skär sedan degen med en vass kniv i ca 2–3 mm tjocka strimlor. |
4
Klar
|
Koka i rikligt med lättsaltat vatten ett par minuter, eller frys in. Använd nudlarna i en god buljongsoppa, exempelvis ramen. |