Gräddig svampgratäng

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
500 g ostronskivling
4 st portabellosvamp
2 st vårlök
1 msk paprikapulver
2 st vitlöksklyftor
1 dl BBQ-sås
80 g riven ost
40 g smör
salt & peppar
Potatismos
800 g mjölig potatis(ar)
80 g riven smakrik ost
1 dl mjölk
0.5 dl grädde
20 g smör
salt & peppar

Gräddig svampgratäng

Egenskaper:
  • Glutenfri
  • Vegetariskt
  • 45 min
  • 4 portioner
  • Lätt
  • 230℃

Ingredienser

  • Potatismos

Tips

Dela

Variera gärna receptet med olika typer av svamp, ex skogschampinjoner, trattkantareller eller kanske blomkålssvamp.

Steg

1
Klar

Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten till potatisen. Skala potatisen och dela i ungefär lika stora delar. Låt koka 18-20 minuter, tills det är klara.

2
Klar

Skär ostronskivlingarna och portabellosvampen i skivor. Skiva vårlöken och vitlöken tunt. Blanda BBQ-såsen tillsammans med 1,5 dl vatten.

3
Klar

Värm upp en stek- eller wokpanna. Häll ner svampen och stek ur vätskan. Smält ner smör tillsammans med svampen och tillsätt vårlök och vitlök. Låt allt steka i 8-10 minuter. Tillsätt BBQ-såsen och paprikapulver och låt sjuda någon minut till. Salta och peppra efter smak. Låt sjuda ett par minuter tills såsen blir krämig.

4
Klar

Häll av vattnet från potatisen när den kokat klart. Blanda mjölk och grädde. Pressa potatisen i en bunke (eller stöt den) och klicka ner bitar av smöret. Häll ner osten. Rör ner gräddmjölken, lite i taget, i potatisen tills du får en slät och fin konsistens. Smaka av moset med salt och peppar.

5
Klar

Lägg svampblandningen i botten på en stor ugnssäker form och täck med potatismoset. Toppa med riven ost. Baka gratängen i ugnen 7-8 minuter tills osten smälter ner och får lite färg. Låt svalna något och servera.

föregående
Vietnamesisk kyckling med risnudlar
nästa
Mandelmassa
föregående
Vietnamesisk kyckling med risnudlar
nästa
Mandelmassa

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.