Ingredienser
-
500 g ostronskivling
-
4 st portabellosvamp
-
2 st vårlök
-
1 msk paprikapulver
-
2 st vitlöksklyftor
-
1 dl BBQ-sås
-
80 g riven ost
-
40 g smör
-
salt & peppar
-
Potatismos
-
800 g mjölig potatis(ar)
-
80 g riven smakrik ost
-
1 dl mjölk
-
0.5 dl grädde
-
20 g smör
-
salt & peppar
Tips
Variera gärna receptet med olika typer av svamp, ex skogschampinjoner, trattkantareller eller kanske blomkålssvamp.
Steg
1
Klar
|
Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten till potatisen. Skala potatisen och dela i ungefär lika stora delar. Låt koka 18-20 minuter, tills det är klara. |
2
Klar
|
Skär ostronskivlingarna och portabellosvampen i skivor. Skiva vårlöken och vitlöken tunt. Blanda BBQ-såsen tillsammans med 1,5 dl vatten. |
3
Klar
|
Värm upp en stek- eller wokpanna. Häll ner svampen och stek ur vätskan. Smält ner smör tillsammans med svampen och tillsätt vårlök och vitlök. Låt allt steka i 8-10 minuter. Tillsätt BBQ-såsen och paprikapulver och låt sjuda någon minut till. Salta och peppra efter smak. Låt sjuda ett par minuter tills såsen blir krämig. |
4
Klar
|
Häll av vattnet från potatisen när den kokat klart. Blanda mjölk och grädde. Pressa potatisen i en bunke (eller stöt den) och klicka ner bitar av smöret. Häll ner osten. Rör ner gräddmjölken, lite i taget, i potatisen tills du får en slät och fin konsistens. Smaka av moset med salt och peppar. |
5
Klar
|
Lägg svampblandningen i botten på en stor ugnssäker form och täck med potatismoset. Toppa med riven ost. Baka gratängen i ugnen 7-8 minuter tills osten smälter ner och får lite färg. Låt svalna något och servera. |