Ingredienser
-
500 g gula ärtor
-
300 g rimmad bogalt. fläsklägg
-
2 gula lök(ar)
-
1 morot
-
1.5 liter vatten
-
1 tsk timjan
-
1 tsk mejram
-
3 lagerblad
-
(grov) senap
-
4 korn svartpeppar
-
salt & peppar
Steg
1
Klar
12h
|
Förberedelse dagen innanSkölj och blötlägg ärtorna ca 12 timmar innan tillagningen i rikligt med vatten. Skiva moroten och hacka en lök grovt. |
2
Klar
|
Koka fläskbogen i häften av vattnet tillsammans med lök, morot, ett lagerblad och svartpepparkorn i ca 40-45 minuter. Sila vattnet och spara till dagen efter och tärna sedan upp köttet när det svalnat. |
3
Klar
1.5h
|
SoppanHäll de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll ner buljongvattnet från dagen innan plus resterande vatten (totalt ca 1,5 liter). Hacka löken grovt. Blanda ner lagerblad, timjan, mejram och lök i soppan. Kok upp soppan och låt småkoka 1-1,5h. Skumma av ärtskal från soppan lite då och då. |
4
Klar
|
När soppan har kokat klart kan den späs ut med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. |
5
Klar
|
Lägg i fläsket och koka upp innan servering. Garnera gärna med lite timjankvistar och servera med senap. |