Ingredienser
-
100 g smör
-
5 dl mjölk
-
50 g jäst
-
2 tsk salt
-
2 tsk socker
-
14 dl vetemjöl
-
1 st ägg
-
vallmo- eller kumminfrön
Tips
Receptet är för mindre bullar, men det går utmärkt att göra större matbröd av degen också. För frukostbullar dela upp degen och rulla till bullar á ca 70-80 gram styck. För ett helt matbröd, forma hela degen till ett bröd och grädda. Brödet är klart när innertemperaturen är 97 grader.
Steg
1
Klar
|
Smält smöret in en kastrull. Ta av den från plattan och häll ner mjölken. |
2
Klar
|
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt, socker och mjölkblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet (spara ca 1 - 1,5 dl) och arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Täck över och ställ åt sidan ca 40-45 minuter. |
3
Klar
|
Stjälp upp degen på ett bakbord och arbeta ihop degen tillsammans med det sparade mjölet. Dela degen i lika stora delar. Forma brödet till bullar, rosenbröd, tekakor, gifflar eller liknande. Lägg bröden på på en plåt och täck med duk och jäs till dubbel storlek. |
4
Klar
|