Ingredienser
-
320 g surdegca 3 dl
-
3 dl vatten
-
360 g rågmjölca 6 dl
-
60 g vetemjölca 1 dl
-
2 tsk salt
-
2 tsk hel kummin
-
3 msk olivolja
-
Garnering
-
rågmjöl
-
sesamfrön
-
Köksredskap
-
Matberedare
-
Brödform
Steg
1
Klar
|
Häll ner alla ingredienserna till brödet i matberedarens bunke. Blanda degen väl i ca 5-8 minuter. Lägg över en linneduk över degen och låt den jäsa ca 2-3h. |
2
Klar
|
Smörj en brödform med olivolja och fördela sesamfrön på insidan av formen (kan uteslutas). Skrapa ner degen i formen och strö över rågmjöl och/eller sesamfrön. Låt jäsa ytterligare ca 1h under duk, alternativt låt den kalljäsa i kylskåp 12-14h över natten. |
3
Klar
|
Sätt igång ungen i tid, den ska vara helt uppvärmd innan brödet ställs in. Ställ gärna in en ugnsform med ett par dl vatten också, det hjälper brödet att resa sig och få en fin skorpa. När degen jäst klart ställ in brödet mitt i ugnen. Grädda brödet ca 40-45 min, eller tills innertemperaturen är 98°C. |
4
Klar
|
Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna helt innan du tar första skivan. |