Ingredienser
-
1.5 dl vetemjöl
-
1.5 dl durumvete
-
1 ägg
-
1 äggulor
-
3 msk olivolja
-
3 msk vatten
-
0.5 tsk salt
Tips
Receptet räcker till ca 4 personer, lite beroende på vilka övriga tillbehör man använder till sin pastarätt. Till lasagne rekommenderas två satser för en större form.
Steg
1
Klar
|
Vill du göra degen på klassiskt vis så lägger du mjölet på bakbordet och gör en krater i den. Där häller du ner resten av ingredienserna. Ta en gaffel och rör ihop de våta ingredienserna medans du under tiden blandar in mjölet från sidorna. Vill du göra det lättare för dig, lägger du allt i en bunke och blandar ihop det med en gaffel. |
2
Klar
60 min
|
När degen börjar hålla ihop, ta upp den och knåda den tills allt mjöl är jämnt fördelat i degen. Skulle degen bli för torr så den inte håller ihop, våta händerna lite och knåda degen. Det krävs ganska lite vatten från torr till perfekt. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst en timme. |
3
Klar
|
Tillvägagångssättet för olika sorter av pasta kan variera, men i regel så börjar man alltid med att kavla ut degen tunt. Lättast är med en pastamaskin, men det går även med en vanlig kavel. Använder du pastamaskin, börja med största öppningen och minska den vartefter för att få önskad tjocklek. Även om man inte har några tillbehör till sin maskin, så är det lätt att göra ex tagliatelle. Lägg den utkavlade degen på ett mjölat bord. Skär strimlor av degen i önskad tjocklek. Blanda runt tagliatellen i lite mjöl och häng på tork en stund. Sorter som lasagne, cannelloni och ravioli räcker att man skär till i önskad dimension efter man kavlat ut degen. |
4
Klar
|
Ska du koka din pasta gör du det i lätt saltat vatten. Till skillnad från torkad pasta tar det bara någon minut. Servera med någon god sås eller andra tillbehör. |