Göra egen pasta

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl durumvete
1 ägg
1 äggulor
3 msk olivolja
3 msk vatten
0.5 tsk salt

Göra egen pasta

Egenskaper:
  • Laktosfri
  • Vegetariskt

Vissa sorters pasta kan behöva speciella verktyg för att bli bra. En pastamaskin är en bra start.

  • 5 + 60 min
  • 4 portioner
  • Lätt

Ingredienser

Tips

Dela

Receptet räcker till ca 4 personer, lite beroende på vilka övriga tillbehör man använder till sin pastarätt. Till lasagne rekommenderas två satser för en större form.

Steg

1
Klar

Vill du göra degen på klassiskt vis så lägger du mjölet på bakbordet och gör en krater i den. Där häller du ner resten av ingredienserna. Ta en gaffel och rör ihop de våta ingredienserna medans du under tiden blandar in mjölet från sidorna. Vill du göra det lättare för dig, lägger du allt i en bunke och blandar ihop det med en gaffel.

2
Klar
60 min

När degen börjar hålla ihop, ta upp den och knåda den tills allt mjöl är jämnt fördelat i degen. Skulle degen bli för torr så den inte håller ihop, våta händerna lite och knåda degen. Det krävs ganska lite vatten från torr till perfekt.

Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst en timme.

3
Klar

Tillvägagångssättet för olika sorter av pasta kan variera, men i regel så börjar man alltid med att kavla ut degen tunt. Lättast är med en pastamaskin, men det går även med en vanlig kavel. Använder du pastamaskin, börja med största öppningen och minska den vartefter för att få önskad tjocklek.

Även om man inte har några tillbehör till sin maskin, så är det lätt att göra ex tagliatelle. Lägg den utkavlade degen på ett mjölat bord. Skär strimlor av degen i önskad tjocklek. Blanda runt tagliatellen i lite mjöl och häng på tork en stund. Sorter som lasagne, cannelloni och ravioli räcker att man skär till i önskad dimension efter man kavlat ut degen.

4
Klar

Ska du koka din pasta gör du det i lätt saltat vatten. Till skillnad från torkad pasta tar det bara någon minut. Servera med någon god sås eller andra tillbehör.

föregående
Gråsej i krämig gräddsås
nästa
Inlagd västeråsgurka
föregående
Gråsej i krämig gräddsås
nästa
Inlagd västeråsgurka

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.